Autentikus népzenei és világzenei koncertek!

Pécsi Folknapok - huszadszor!

Huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Pécsi Folknapok - Nemzetközi Népzenei Fesztivál a jövő hétvégén. Az idei program a kiváló hazai és külföldi fellépők autentikus népzenei és világzenei koncertjei mellett vallási témájú produkciókkal is várja a hallgatóságot.

2009.05.20 14:10ma.hu

A jubiláló fesztivál a hagyományoknak megfelelően válogatást kínál a magyarországi népzenei előadók legjobbjai közül, lehetőséget teremt a Pécsett tevékenykedő zenekarok bemutatkozására, s külföldi zenészekkel nyújt kitekintést az európai vagy akár azon túli zenei tradíciók felé.
 
A Vallási kultúra évében – emlékezve a Pécsi Püspökség alapításának 1000. évforduljára – az egyházi muzsika és a népzene kapcsolatai is jelentős szerepet kapnak a koncerteken. Az előadások emelkedő hangulata a késő esti táncházakban juthat a tetőfokára, ahol már a mulatásé és a táncmuzsikáé lesz a fő szerep. 

A legnagyobb hazai nevek közül az első napon (május 28.) koncertezik a Naplegenda zenéjét szerző Nikola Parov, kvartettjében Herczku Ágnes énekessel. Másnap Lovász Irén mutatja be együttesével Égi hang című produkcióját, majd Petrás Mária moldvai csángó énekes lép színpadra a Tatros Együttessel, összeállítást nyújtva a Kárpátokon túli magyarság vallásos népi énekeiből.
 
A vallási vonulatot Sebestyén Márta triója zárja 30-án, „Nyitva látám mennyeknek kapuját” címmel. A pécsiek közül fellép a tavaly 25. születésnapját ünneplő Zengő, az idén 35 éves Szélkiáltó, valamint az igen ifjú, de annál összeszokottabb és dinamikusabb Vizin Zenekar. A nemzetközi csapat az európai kultúra színezeteit és az egzotikus, távoli világot is reprezentálja. 

Az első estén Enkh Jargal „Epi” mongóliai térdhegedű-muzsikát és dorombénekeket szólaltat meg, pénteken pedig az ír dudások egyik utolsó virtuóza, a neves zenészdinasztiából származó Kevin Rowsome mutatkozik be hegedűs partnerével. 

A zárókoncerten a Balkán ősi muzsikáját hallgathatja a közönség, a skopjei Bistri Vodi előadásában. A makedón együttes a gyökerekig hatolva dolgozza fel hazája zenei hagyományát, bemutatva a századok során rárakódott görög, bolgár, török, albán és cigány hatásokat.

Program: 

május 28. 19.00 Ifjúsági Ház Zengő (Pécs) Enkh Jargal (Mongólia) Nikola Parov Quartet – Herczku Ágnes (Budapest) 
Belépő: 1000 Ft 22.00 Ifjúsági Ház Táncház a Zengő Együttessel május 29. 19.00 Belvárosi templom Lovász Irén és együttese (Budapest) A belépés díjtalan. 

május 29. 20.00 Ifjúsági Ház Vizin Zenekar (Pécs) Petrás Mária és a Tatros (Budapest) Kevin Rowsome és Lorraine Hickey (Írország) Belépő: 1000 Ft 22.00 Ifjúsági Ház Táncház a Vizin Zenekarral 

május 30. 19.00 Palatinus Szálló Bartók Terem Szélkiáltó (Pécs) Bistri Vodi (Macedónia) Sebestyén Márta - Bolya - Dongó Trió (Budapest) Belépő: 1500 Ft 22.00 Ifjúsági Ház Táncház a Juhos Együttessel (Kaposvár)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.