Magyar és kelet-európai zenék ötvözete...

Tajtékos tavasz: Világzenei minifesztivál a Fonóban!

A Fonó Budai Zeneház újabb különleges programokkal várja látogatóit - Április 26-án világzenei minifesztiválon élhetik át az érdeklődők egy másik kultúra hangulatát. Fellép az Uzgin Üver, a Vodku és a Narco Polo zenekar.

2008.04.16 18:50ma.hu

Tajtékos Tavasz címmel rendezik meg a világzenei minifesztivált április 26-án, szombaton este 20 órától a Fonó Budai Zeneházban.

Az est fellépői lesznek:
Uzgin Üver, a Vodku és a Narco Polo.

Belépő: 1.200 Ft, a diákjegy 800 Ft.

Uzgin Üver

A zenekar 1991 tavaszán alakult Kecskeméten. A név egy mongol eredetű helységnév, ahol ősi, kultikus temetkezési területet tártak fel. Jelentése talán ilyesmi lehet: vízben szegény terület, szegény aratás.

Játszottak már szinte minden nagyvárosban (Berlin, Sidney, Párizs, Prága stb), Budapesten viszonylag ritka vendégek, legfőbb ideje ennek a koncertnek. Zenéjük instrumentális, az emberi hangok is hangszerként jelennek meg.

Zenei célkitűzésük a kezdetektől, hogy különböző népzenéket kiindulópontnak tekintve, régi és modern hangszereket, hangzásokat és technikákat felhasználva, saját egyéni zenei világot alakítsanak ki.

Néhány hangszer a teljesség igénye nélkül: szaxofon, klarinét, sokféle furulya, zurna, kaval, duduk, doromb, duda, hegedű, dobok, gitár, sampler, harddisc-recorder.

2007-ben csatlakozott hozzájuk talán a legvirtuózabb dorombművész; Szilágyi Áron a Navrang zenekarból. Ezen az estén dobfelszerelés nélkül, elmélyült hangzásokkal utaztatnak el minket sosem, vagy belül látott világokba.


Vodku

A Vodku zenekar 2000-ben alakult újjá Budapesten, Magyarországon. Az együttes célja, hogy Magyarország és Közép- és Kelet-Európa népeinek zenéjét saját zenei elképzeléseivel ötvözve mutassa be a színpadon.

Az együttes zenéjében a magyar mellett meghatározó elemet játszanak a közép-kelet-európai és balkáni népzenei motívumok. Mindezt ötvözik a rock, a jazz és más progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel.

Ennek eredményeképpen egy olyan zenei világ bontakozik ki a színpadon, amelynek hallatán otthon érezheti magát a közép-kelet-európai régióban gyökerező számos náció.

Narco Polo

Etno jellegű, pszichedelikus alapokon nyugvó világzene, törzsi ritmusokkal, reggae és keleties hangulatvilággal megfűszerezve. A hagyományos hangszereken kívül teret kap a furulya, fuyara, kecskeduda, doromb, didgeridoo, hegedű, üstdob és egyéb törzsi dob, valamint női ének ill. vokál.

A zenekarnak igen nagyszámú rajongótábora van, végre Budapesten játszanak, profi körülmények között, így hát mindent beleadnak majd a csűrdöngölésbe elektromos gitárral, 3 dobossal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.