Gazdag program a toleráns együttélés fesztiválján

Klasszikus és világzenei sztárok a Dohány utcai zsinagógában

Az idei, XII. Zsidó Nyári Fesztiválon először koncertezik a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Izraeli Filharmonikus Zenekar - Számos ismert művész fellép, szeptember 6-án pedig ingyenes koncerten énekel - először együtt - Király Linda, Benjámin és Viktor.

2009.06.18 18:45ma.hu

Először koncertezik a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Izraeli Filharmonikus Zenekar, az est karmestere Riccardo Muti, - aki többek között 15 évig volt a milánói Scala zeneigazgatója.

A tervezett program:

Beethoven: III. (Eroica) szimfónia és Mendelssohn: IV. (Olasz) szimfónia. A koncert időpontja szeptember 7.

Ebben az évben több fontos évfordulóhoz is kapcsolódik az Izraeli Filharmonikusok koncertje, hiszen szeptemberben ünnepeljük a Dohány utcai zsinagóga megnyitásának 150 éves évfordulóját, továbbá a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok megújulásának 20 éves évfordulóját.

A programok között több olyan koncert is található, amely a szefárd zenekultúra világába ad betekintést.

Cél a balkáni, spanyol, indiai, bolgár és török hatások által is gazdagított zsidó zenét bemutatni, hiszen a zsidóság évszázadokon keresztül, a világ minden tájára szétszóródott.

A Dohány utcai zsinagóga nyitó koncertjén, augusztus 30-án Szefárd varázs címmel hallhatják Palya Bea estjét, amelyen a nemzetközi hírű fiatal énekesnő első alkalommal mutatja be spanyol, bolgár és török szefárd dalokból összeállított új műsorát olyan kiváló muzsikusokkal, mint Dés András és Bolya Mátyás.

Az est programját a művésznő a XII. Zsidó Nyári Fesztiválra állította össze.

Igazi különlegesség lesz Timna Brauer és az Elias Meiri Ensemble koncertje szeptember 2-án.

Ausztriából érkezik hozzánk az izraeli származású énekesnő, Timna Brauer, aki Dalok Jeruzsálemből című estjével számíthat komoly érdeklődésre.

Augusztus 31-én a mediterrán dallamok kedvelőit várják Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate koncertjére.

A kiváló kubai származású énekesnő együttesében olyan muzsikusok játszanak, mint Babos Gyula, Winand Gábor és Szakcsi Lakatos Béla.

Szeptember 1-jén rendhagyó, balkáni zsidó dallamokból összeállított programmal lép fel a Dohány utcai zsinagógában a Nikola Parov Quartett. A koncert másik vendége Illényi Katica lesz, aki a klezmer és jazz világából ad ízelítőt.

A hagyományokat megtartva, természetesen sokak kedvence, a Budapest Klezmer Band sem fog hiányozni a programból.

Szeptember 3-i koncertjük vendége ezúttal a kiváló roma és zsidó muzsikusokból néhány éve alakult Judrom együttes és Klein Judit lesz.

Az állandó programok közé tartozó kántorkoncert helyszíne idén a frissen felújított budai körzet Frankel Leo utcai zsinagógája lesz.

A kántorkoncert, amelynek sztárvendége Shai Abramson, az izraeli hadsereg főkántora, egyben a kívül belül megfiatalított zsinagóga ünnepi megnyitója is lesz.

Az esten fellép még Fekete László főkántor és Zucker Imanuel, zongorán közreműködik Neumark Zoltán.

Új helyszín, új arcok, új üzenet

A XII. Zsidó Nyári Fesztivál a toleráns együttélés jegyében a Syma Csarnokban

Szeptember 6-án ingyenes koncert lesz, Király Linda, Benjámin és Viktor közreműködésével, akik még soha nem léptek fel együtt.

A koncertre a szervezők várnak minden európai gondolkodású embert, akik számára alapvető értéket jelent az elfogadás és egymás kultúrájának megismerése.

A koncertet szeretnék mindenki számára elérhetővé tenni, ezért a belépés ingyenes lesz.

Jiddis tangó, flamenco és jazz az Uránia Filmszínházban

Az állandó sztárvendég, Horgas Eszter fuvolaművész idén Astor Piazzolla műveiből válogat.

A népszerű argentin harmonikás és zeneszerző műveit és a zsidó tradicionális zenéket komponálta alkotó társaival együtt, egy igazi, szenvedélyes koncertté.

[1/3]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.