Szabó István és Makk Károly filmjei is ott lesznek

Rendszerváltás a témája a 2. Londoni Magyar Filmfesztiválnak!

A tavalyi sikeres hagyományteremtés után június 23-30. között ismét lesz "Check the Gate" a brit fővárosban. A húsz éve lezajlott rendszerváltás fényében tekintenek vissza a magyar film és Magyarország helyzetére a XX. század második felében.

2009.06.15 17:10ma.hu

2008 különösen sikeres év volt a magyar film számára Európában. Régóta nem volt ilyen erős a jelenlét Cannes-ban, Brüsszel jóváhagyta a filmtámogatási rendszert, és Londonban is sor került magyar fesztiválra, ahol a lelkes közönség a XXI. század magyar filmjeinek legjavát láthatta.

A sikerre való tekintettel a Londoni Magyar Kulturális Központ ismét megrendezi a Check the Gate Londoni Magyar Filmfesztivált. Idén a rendszerváltás lesz fókuszban, annak 20. évfordulója alkalmából. A nemzetközi kurátorok által összeállított játékfilmes program igyekszik bemutatni a '89 előtti és utáni világot is, hogy érzékelni és értékelni lehessen, mit is jelentett valójában a rendszerváltás.

A délutáni filmek a régi rendszerről, a szocializmus különböző periódusairól szólnak, este pedig a vasfüggöny lehullása utáni időszakról, a '90-es évekről nézhet magyar filmeket a brit közönség. Igazi klasszikusokat hoznak Londonba olyan méltán elismert alkotóktól, mint Szabó István, Makk Károly, Jancsó Miklós vagy Tarr Béla, de jelen lesz az ifjabb generáció is többek között Fonyó Gergely és Török Ferenc személyében. A tanú című film vetítésével szeretnének tisztelegni Bacsó Péter élete és filmjei előtt. A fesztiválnak idén a világhírű Institute of Contemporary Arts ad helyet, mely London centrumában, a Trafalgar tértől mintegy 5 perc sétára található, amely nemcsak Anglia egyik legfontosabb kulturális központja, de filmforgalmazó is egyben. A Check the Gate hivatalos megnyitóját június 25-én este tartják, melynek keretében Fonyó Gergely Made in Hungaria című filmjét mutatják be.

A vetítést követően, a Korda Stúdió támogatásának köszönhetően '60-as éveket idéző zenés-táncos partira és fogadásra kerül majd sor az ICA épületében. Idén a játékfilmek előtt igazi különlegességként korabeli reklámokat vetítenek a '80-as, '90-es évekből, és műsorra kerül a filmfesztivál felvezetéseként két, korabeli hangulatot idéző dokumentumfilm is.

A vetítéseket beszélgeté

Június 25-én újra szakmai napot tartanak az LMKK épületében, ahol az érdeklődő angol filmeseket tájékoztatják a hazai filmgyártás jelenlegi helyzetéről, az adókedvezmény állásáról, a koprodukciós lehetőségekről és tapasztalatokról.

A szakmai reggelit, melynek megszervezésében a tavalyihoz hasonlóan Kemény Ildikó producer és a brit Film Council segítségét kérték, a Sparks Camera and Lighting, lámpa és kamera bérlésre szakosodott magyar cég finanszírozza.

Június 27-én, szombaton különleges családi program keretében levetítik Sir Alexander Korda A bagdadi tolvaj című nagysikerű kalandfilmjét, melynek kapcsán előadást tart Charles Drazin, a Korda-könyv szerzője. A fesztivál szakértő kurátorai, a tavalyi évhez hasonlóan Cathrine Portuges, Peter Hames, Dési András és nem utolsó sorban John Cunningham, a Sheffield Hallam Egyetem filmes tanszékének oktatója.

A magyar filmfesztivál egyik partnere az angliai Second Run DVD, melynek vezetője, Mehelli Modi nagy rajongója és népszerűsítője a magyar filmnek. A korábban kiadott Jancsó- és Makk-filmek után idén Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmjét adják ki DVD-n a Check the Gate-tel egy időben.

Ezen kívül a Second Run DVD elindítja Check the Gate-sorozatát, melyben a magyar filmfesztivál filmjeit fogja kiadni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.