Elektronikus török világzene a Dominikánus Házban!

Bezmârâ és BabaZula: isztambuli zenekarok koncerteznek Pécsett!

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program jegyében érkezik két iszambuli együttes Pécsre május 22-23-án, akik tradicionális ottomán muzsikával és kortárs, elektronikus török világzenével ismertetik meg a pécsi közönséget a Dominikánus Házban.

2009.05.14 16:15ma.hu

A Bezmârâ együttes a klasszikus ottomán zenét szólaltatja meg május 22-i koncertjén, eredeti hangszereken és a tradicionális hangzásvilág megtartásával. 

Repertoárjuk gerincét a 16-17. század jellegzetes instrumentális zenei formái, a peşrev és a semâi alkotják, a hallgatóság tehát a hódoltság korába tekinthet vissza – igaz, csupán egy koncert erejéig. 

Az 1996-ban megalakult zenekar tagjai írásos források és korabeli ábrázolások nyomán rekonstruálták a műsorban megszólaló muzsikát. Hangszerelésük az utóbbi századokban népszerű, s máig használt török hangszerek mellett a 3-400 évvel ezelőtt kedvelt, azóta azonban a történelem homályába vesző hangszereket is felvonultatja. 

Az együttes tagjai: Fikret Karakaya – çeng, ének, Kemal Caba – kemânçe, Nurullah Kanık – ney, Kamil Bilgin – nakkare, daire, Akgün Çöl – şehrud, Ersin Çelik – ének

A szintén 1996 óta működő BabaZula koncertje különleges audio-vizuális élményt ígér a hallgatóságnak, a legkülönfélébb művészeti ágak kevert megjelenítésével. A zene mellett fontos szerepet játszik az élő képi animáció, a kosztümök és a hastánc, de megjelenik a költészet és a színház világa is.
 
A régi keleti hangszerek és a modern, elektronikus hangzás összjátéka pedig a különböző korszakok és zenei tradíciók izgalmas találkozását idézi elő, az iszlám előtti, sámánisztikus kultúrától a 21. századi Isztambul atmoszférájáig érve. Az együttes már számos európai fesztiválon bemutatkozott (Belgium, Bulgária, Dánia, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Németország), s koncertezett Japánban is. 

A zenekar tagjai: Murat Ertel – elektronikus saz, elektronikus hangok, ének, Levent Akman – ütőhangszerek, elektronikus hangok, Coşar Kamçi – ütőhangszerek, darbuka, Ceren Oykut – látvány, TBC – tánc 

2009. május 22-23. 19.00, Dominikánus Ház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.