Zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél!

Lemezbemutató koncert- Modern Art Orchestra: Eclectic Path!

Az együttes 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult, a magyar jazz-, és klasszikus zenei élet legkiválóbb fiatal muzsikusaiból.

2009.05.13 15:10ma.hu
Fekete-Kovács Kornél

- „Manapság a jazzmuzsikusnak lenni nem pusztán annyit jelent: jazzt játszani. Ez egyfajta hozzáállás a muzsikához… az a nyitottság, amivel képes lehet az ember bármit beágyazni a saját zenéjébe, és képes lehet önnmagát beleképzelni mások zenei világába.“ (Fekete-Kovács Kornél) 

A korábban a Budapest Jazz Orchestra vezetőjeként ismert trombita művész, zeneszerző célja nem volt más új együttesének létrehozásával, mint a kortárs klasszikus zene, és a jazz határainak áthágása, új hangzások, és stílusok keresése, létrehozása. Mindemellett a progresszív jazz muzsika és a kortárs klasszikus zene népszerűsítése, és a közönséghez való eljuttatása. 

Különös hangsúlyt fektetve ezeken belül a magyar szerzők által írt darabok bemutatására. A zenekar kreatív magját olyan erős művészegyéniségek alkotják, akik közös látásmóddal haladnak az együttes céljai felé: Bacsó Kristóf, Hárs Viktor, Mester Dániel, Oláh Szabolcs és a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél nemcsak nagyszerű hangszeresek, de több alkalommal is bizonyosságát adták már kiváló zeneszerzői képességüknek is. 

A zenei műhelyként működő együttes már rövid idő alatt is példa értékű tevékenységet tud felmutatni. Fennállása óta több mint hét órányi új kompozíció született meg, kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródva. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat, nem csupán üres statisztika, de az együttes valódi alkotó tevékenységét is kellőképpen illusztrálja. A Budapest Music Center gondozásában, 2009 nyarán jelenik meg az együttes második albuma, Eclectic Path címmel. 

A lemez zenei anyaga , egy válogatás ebből a hatalmas repertoárból. Az album címe egyrészt arra utal, hogy tudatosan vállalták a szerzők eltérő felfogásából adódó stilisztikai változatosságot, másrészt megelőlegezi az egyik szerzemény, Bacsó Kristóf szaxofonos zenekari tag kompozíciójának címét (Elliptic Path). Oláh Szabolcs gitáros is több darabbal képviselteti magát a szerzők között.
 
Hallhatjuk továbbá a zenekarvezető Dedications című nagyobb lélegzetű művének egyik tételét (Full Moon), melyet a világhírű szaxofonosnak, Dave Liebmannek ajánlott, aki egy korábbi lemezének vendégszólistája is. A Chapter Four című darab, Mester Dániel tollából, jellemző a szerző modern ritmikai és kontrapunktikus gondolkodásmódjára. 

Az utolsó track, a Hárs Viktor The Fifth Seal című szerzeménye inkább bonus track, mint zárószám, hiszen előre vetíti, hogy következő lemezükön a repertoár inkább kortárs irányba tájékodó részét kívánják majd bemutatni.

Modern Art Orchestra: Eclectic Path 
Lemezbemutató koncert: június 4. (csütörtök), 20:00
Take Five Jazz Klub

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.