Zeneileg futurisztikus irányba tolódott el!

Balkan Fanatik - American Perestroika - Lemezbemutató koncert!

Az "American Perestroika" a legvagányabb hazai elektro-ethno csapat, a Balkan Fanatik harmadik nagylemeze. Sok szempontból új fejezet ez a lemez Jorgosz Tzortzoglou és Lepés Gábor közös zenei életében.

2009.04.02 17:50ma.hu

Zeneileg futurisztikus irányba tolódott el az album és talán kissé karcosabb, nyersebb, mint az előzőek. A csapat kitartóan és fanatikusan törekszik eljuttatni kelet-európai és balkáni kultúránkat a nyugat hallgatóságához, ezért a dalok többnyire görögül és angolul szólalnak meg. A korábbi közreműködőket újabb előadók váltják fel ezen az anyagon. 

Itt debütál a csapat vadonatúj szőke énekes-rapper bombázója Ferenczi Szonja, avagy Sonita, aki több dal szövegének írója is egyben (Cherchez La Femme, Digital Scream, Don’t Be Shy, Shake It). Új, stabil zenészként, a Balkan Fanatik koncertekről már jól ismert Czifra Miklós gitáros is szerepet kapott. 

A hagyományos népzenei elemek – melyekből most kevesebb hallható – megszólaltatása végett hegedűn játszott Ökrös Csaba és Salamon Bea. A sokkal táncolhatóbb, tombolós, bulizós és fűrészelős kompozíciók (Shake It, Hajde, Hajde, Let’s Spend The Night Together) mellett olykor megszólal egy lírai magyar melódia is (Ha te tudnád/Love Gone Wrong), érdekesség képpen eredeti amerikai rap betéttel. 

Miután a Balkan Fanatik rátalált a tehetséges san francisco-i származású, de Los Angelesben élő rapperre, Prophetre (aki korábban Enrique Iglesiassal, Hillary Duff-al is dolgozott együtt) a fiúk rögtön felkérték több dal munkálataiban való közreműködésre (Let’s Spend The Night Together, Don’t Be Shy, Trigona, Love Gone Wrong). 

A rapper boldogan és kíváncsian állt a kollaboráció elébe. Izgalmasnak találta, hogy egy „bevállalós” kelet-európai, elektro-ethno csapattal dolgozhat együtt.

A zenekar januárban leforgatta Prophettel lemezbeharangozó slágerük videoklipjét, „Ha te tudnád/Love Gone Wrong” címmel. A magyarországi forgatás a napokban fejeződött be, debütálása április közepén várható a hazai zenecsatornákon! Lepe, a zenekar egyik frontembere egy másik zenei vállalkozása kapcsán fedezte fel a dal énekesét, a fiatal, tehetséges vidéki kislányt, Jangát. 

A zenekarnak nem kis megtiszteltetésben volt része, hogy Jorgosz felkérésére a felvételen tangóharmonikán működik közre Presser Gábor. A Balkan Fanatik: „American Perestroika” lemezbemutató koncertje április 18-án lesz a Dürer Kertben a Virga Fesztivál keretében (Előhang-II.), melyen Sonitával, Prophettel és Jangával is találkozhat a közönség! 

Track lista: 
01. Cherchez La Femme 
02. Let’s Spend The Night Together 
03. Digital Scream 
04. Don’t Be Shy
05. DIG-IT 0
6. Ha te tudnád / Love Gone Wrong 
07. Shake It 
08. Hajde, Hajde 
09. Trigona 
10. Let Me In 

Balkan Fanatik - American Perestroika - Lemezbemutató koncert
2009. április 18., szombat, Dürer Kert
Közreműködő: Prophet, a los angeles-i rapper

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.