Fotogrammok készítésével kísérletezhetünk

Művészetét éltető 3D film készül Kepes Györgyről

A világhírű képzőművész munkássága már bejárta az egész világot a debreceni MOME-tól egészen New Yorkig, most Egerben mutatják be a munkásságát éltető filmet a mester nevét viselő vizuális központban

2010.09.23 12:45ma.hu
Kepes György

A fény képzőművészeti alkalmazásának úttörőjeként számon tartott Kepes György világhírű képzőművész munkásságáról készült háromdimenziós filmet mutattak be szerdán Egerben, a mester nevét viselő vizuális központban.

A 20 perces alkotás elkészítésére, illetve a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai program megvalósítására 21 millió forintot nyert a Művészetek Háza Eger Kft. az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjának keretében.

Mint azt Pataki Zsuzsanna, a Művészetek Háza Eger ügyvezető igazgatója a film bemutatóján elmondta, a múzeumpedagógiai program során 25 iskolából fogadnak gyerekeket, akikkel megismertetik Kepes György munkásságát, illetve a kortárs képzőművészeti irányzatokat.

Elsősorban annak megismertetésére koncentrálnak, hogy a modern képzőművészet miképpen kapcsolódik a tudományhoz és a technikához.

A gyerekek, az elméleti előadások mellett maguk is kísérletezhetnek úgynevezett fotogrammok készítésével - tette hozzá az ügyvezető.

Kepes György a Heves megyei Selypen született 1906-ban, ám életének legnagyobb hányadát az Egyesült Államokban élte le egészen 2001-ben bekövetkezett haláláig.

Az alkotót 1952-ben tagjai sorába választotta az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia is. Kepes György

Kepes György a fény képzőművészeti alkalmazásának jegyében alapította meg 1967-ben az egyesült államokbeli Cambridge-ben a Haladó Vizuális Tanulmányok Központját, amely máig a világ egyik legelismertebb fényművészeti intézménye.

Ugyancsak az ő nevéhez fűződik a képzőművészet és a tudomány kapcsolatának vizsgálata, és ennek alkalmazása a festészet, illetve a fotográfia területén.

Az alkotó 1981-ben Egernek adományozta műveinek jelentős részét, mintegy 250 alkotást, ezeket állították ki a róla elnevezett intézményben. Az elmúlt időszakban egy vándorkiállítást is útnak indítottak a gyűjtemény felhasználásával.

A tárlat megjárta a többi között a debreceni Modemet és a New York-i Magyar Kulturális Központot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.