Péntektől látható kiállítás

Kepes György és Frank J. Malina alkotásai a Lumúban

A művészet, a tudomány és a technológia kapcsolódási pontjait térképezi fel két XX. századi újító alkotó, Kepes György és a cseh Frank J. Malina műveiből péntektől látható kiállítás a fővárosi Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

2010.09.06 11:45MTI

A fényjátékosok, Kepes György és Frank J. Malina - a művészet és a tudomány metszéspontján című tárlat létrejöttét komoly kutatás előzte meg. A két kurátor, Czeglédy Nina és Kopeczky Róna mintegy két éve foglalkozik a témával - mondta Bencsik Barnabás, a Lumú igazgatója.

A november 21-ig látható kiállítás a mai kortárs művészet technológiai alapú szegmensét határozza meg, hiszen a két alkotó, Kepes György és a cseh Frank J. Malina a tudomány és technika világát a művészettel igyekszik összekapcsolni.

A kiállítóterembe belépve a látogatók egy interaktív térkép segítségével felfedezhetik a két művész közös ismerőseit, szerteágazó szakmai kapcsolatrendszerüket, és betekintést nyerhetnek családi fotókba, kordokumentumokba, folyóiratokba és könyvekbe is.

A tárlat bemutatja Kepes György fotogramjait és kinetikus műveit, többek között a Lángok kertje (1971) címűt, az Izzó oszlopok (1973) című kinetikus konstrukciót pedig párhuzamba állítja Malina hasonló alkotásaival.

(A kinetikus művészet az ötvenes évek végétől kialakult nemzetközi áramlat, amely az op art illuzionista kinetikus hatását valódi térbeli-fizikai mozgásformákká fejleszti.)

A Lumú közönsége Malina kinetikus művei mellett - a többi között a Mobil mozaik című világító rendszer, a Virágok, vagy a Pax című - láthat köteles és rácsos képeket, festményeket és rajzokat, de a tárlat hangsúlyt fektet korai rakétakutatására és a Leonardo folyóiratban megjelent, interdiszciplináris kulturális és művészeti vonatkozású írásaira is.

A kurátorok felhívták a figyelmet Moholy-Nagy László és Schöffer Miklós tevékenységének hatására, valamint Malina Kármán Tódorral való kapcsolatára is.

A kiállításhoz, Kepeshez és Malinához kapcsolódva pénteken konferenciát is tartanak a Ludwig Múzeumban: az előadók a magyar és a nemzetközi kortárs művészeti szcéna kiemelkedő művészei, művészettörténészei, tudományos szakemberei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.