72 alkotás ad áttekintést

Rembrandt rézkarcaiból nyílik kiállítás Szegeden

A két hónapig látható 72 két alkotás áttekintést ad a világhírű XVII. századi németalföldi mester teljes grafikai munkásságáról.

2010.08.25 18:00MTI
Ádám és Éva

Rembrandt rézkarcaiból nyílik kiállítás szeptember 1-jén a szegedi Reök-palotában; a két hónapig látható 72 két alkotás áttekintést ad a világhírű XVII. századi németalföldi mester teljes grafikai munkásságáról. A Bécsből érkezett művek között éppúgy szerepelnek korai, 1629-30-ban készült alkotások mint az 1650-es években született rézkarcok.

A kiállítás kísérőeseményeként az elkövetkező két hónapban számos kulturális és ismeretterjesztő rendezvényt szerveznek, ezeken az érdeklődők művészettörténészek előadásain több nézőpontból is megismerkedhetnek Rembrandt életútjával és műveivel, vetítenek a németalföldi mester munkája ihlette filmeket és lesz szobaszínházi előadás is.

Ma a művészettörténészek összesen 290 rézkarcot tulajdonítanak Rembrandtnak, ezek csaknem negyedét láthatja majd a szegedi közönség. A XVIII. században még úgy gondolták, a holland mester csaknem 340 grafikát készített, félszáz alkotásról azonban kiderült, hogy azok a művész népes műhelyében születtek.

A szegedi tárlat tematikailag is sokszínű lesz: az önarcképek és a családtagokról - a festő édesanyjáról, feleségéről - készült portrék mellett bemutatnak majd tanulmányokat, németalföldi életképeket, bibliai jeleneteket ábrázoló műveket és ízelítőként egy tájképet is.

A művész kezdetben kisméretű grafikákat készített, később azonban, ha a téma azt megkövetelte, egészen nagy, sokszereplős művek is kikerültek a kezei közül.

Ezek egyike a Reök-palotában is látható: a Pásztorok elhívatása című 1634-es alkotás, mely éjszakai jeleneténél Rembrandt festményeihez hasonlóan drámaian ábrázolta a fény-árnyék viszonyokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.