Gazdagság az üvegen keresztül

Kiállítás: magyar üvegművészek a világmárkák nevei mögött

Kezdetét vette a szeptember közepén nyíló Üvegvilág című kiállításhoz kapcsolódó rendezvénysorozat a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kiállításrendezők célja a nemzeti, térségi és egyetemes kultúra gazdagságának bemutatása az üvegen keresztül.

2010.08.12 12:45ma.hu

Kezdetét vette a szeptember 23-án nyíló Üvegvilág című kiállításhoz kapcsolódó rendezvénysorozat a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

A kiállításrendezők célja a nemzeti, térségi és egyetemes kultúra gazdagságának bemutatása az üvegen keresztül. Kevesen tudják, de olyan világmárkák, mint a Tiffany & Co, Fabergé, Stuart crystal, Versace, Bulgari, Rosenthal AG egyes termékei magyar üvegművészek kezei között készülnek.

Az ajkai üveggyár által készített üvegtárgyak elsősorban külföldön kerülnek értékesítése, azonban most, egy exclusive kiállítás keretében a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban is megtekinthetőek. A kiállításhoz kedvcsinálóként minigaléria nyílt a múzeum előterében, ahol a 2. században, Pannóniában készült üvegkancsó (másolat) mellett a fenti cégek által forgalmazott termékek tekinthetőek meg.

A finoman megmunkált pezsgős poharak, parfümös üvegek, mécsestartók mellett kiállítási tárgyak között szerepel az egyedi „Versace” Medúza fejes váza, amelyekből a világon mindössze 4 db készült – és azok is különböznek egymástól. További érdekesség még a kissé bizarr, de nagyon népszerű, fekete üvegből készült, halálfejet ábrázoló whiskys készlet is, melyet a Polo R. Lauren forgalmaz.

A szeptember közepén nyíló, két részből álló Üvegvilág időszaki kiállítás bemutatja a magyarországi üvegkészítés történetét a kezdetektől a kortárs Ferenczy- és Munkácsy-díjas üvegművészekig.

Tematikáját illetően pedig igazán családi programot kínál: a kortárs üvegszobrok mellett lesz üvegállatkert, üveggolyó készítés élőben, ékszerek és a szépségiparban használatos üvegtárgyak; a borkészítéshez, a bor- és a whisky élvezetéhez kapcsolódó üvegedények és felszerelések megtekintése nyújt majd felüdülő szórakozást az egész családnak – korra, nemre és foglalkozásra való tekintet nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.