Félszáz fénykép által elevenedik meg hazánk

Ezerarcú Magyarország- fényképkiállítás a MÚOSZ-ban

A mi Magyarországunk! Híres képek - neves alkotók címmel 38 fotográfus 50 képét láthatják az érdeklődők csütörtöktől Budapesten, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában.

2010.08.13 12:45ma.hu
Inkey Tibor: Gobbi Hilda

Félszáz fénykép által elevenedik meg hazánk a csütörtökön megnyíló kiállítás tárlatán, több korszak, hangulat és generáció olvad össze egy sokszínű montázzsá Képekben elevenedik meg Magyarország sokszínűsége a csütörtöktől megtekinthető tárlaton, a fényképek bepillantást engednek az ezerarcú magyar tájba, Budapest építészetébe és a különböző népszokásokba is.

Híres művészek, írók és tudósok fedik fel őszinte és maníroktól mentes énjüket a portrékon keresztül. Több korszak, hangulat és generáció vonul fel a fényképek által a MÚOSZ székházában, nyilatkozta Kasza Gábor, a kiállítást szervező Cultiris kulturális képügynökség művészeti vezetője, a tárlat kurátora.

A kiállítást különböző tematikákra bontják szét, így önálló blokkokat képeznek majd a fővárost, a természetet, a népművészetet bemutató képek, valamint a szervezők készülnek egy archív felvételekből összeálló múltidéző szekcióval is.

Olyan régi, már elhunyt nagy mesterek is szerepelnek, mint Escher Károly, vagy Kálmán Kata, az első magyar szociofotós, akinek Weisz Ernő téglagyári munkás című képét láthatja majd a közönség.

Inkey Tibor megörökítette a XX. századi magyar színházi és filmvilág csillagait Karády Katalintól Gózon Gyulán át Gobbi Hildáig. De láthatják az érdeklődők Gink Károly szigligeti fasorát is, amely már csak az ő felvételén maradt meg.

Nagy Gergely felvétele

Keleti Éva színészportréi közül Hofi Gézával találkozhat a néző, amint képzeletbeli bőgőn játszik. Ács Irén mikrotörténetet mesél el a budapesti gangos bérházban a szomszédok diskurzusával.

Korniss Péter népviseletes asszonyai, Szalay Zoltán táncházas képei mellett Tóth József Füles Fabulon című reklámképe, Lugosi Lugó László fotója a 80-as évek Budapestjének változó arcát mutatja, Szabóky Zsolt pedig a Parlamentet zajló jéggel a Dunán.

Szilágyi Lenke kettős portrét állít ki, míg Eifert János természetfotója jégbefagyott levelet mutat. Az ifjú nemzedék egyik képviselője, Gordon Eszter Popper Péter pszichológusról és Fehér László festőművészről készített arcképpel szerepel, míg Nagy Gergely természetfotóján békák néznek ki a képből - sorolta a kurátor.

A kiállító fotográfusok és intézmények:

Ács Irén, Lugosi Lugo László, Balogh Zoltán, Matyasi Gábor D. Németh Dániel, Nagy Gergely, Egyed Péter, özvegy Bienenfeld Zsigmondné, Eifert János, Patyi Árpád, Escher Károly, Palcsek István, Gink Károly, Pécsi József, Gordon Eszter, Perényi János, Hász András, Rigó Tibor, Hemző Károly, Roboz László, Inkey Tibor, Sugár Kata, Járai Rudolf, Szalay Zoltán, Jekkel Csaba, Szabóky Zsolt, Kaiser Ottó, Szabó Zoltán, Kálmán Kata, Szebeni András, Kasza Gábor, Szilágyi Lenke, Keleti Éva, Tóth József Füles, Kleb Attila, Tóth Zsuzsanna, Korniss Péter, Zsila Sándor, Lehotka László.

A magyar fotográfia rangos alkotóit bemutató kiállítás ingyenes, megtekinthető szeptember 17-ig -hétfőtől péntekig 9-től 19 óráig.

Helyszín:
Magyar Újságírók Országos Szövetségének új székháza
Budapest, VI. kerület, Vörösmarty u. 47/A

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.