Különös képi világ, álomszerű művek

Szabó Vladimir kiállítás a Jászi Galériában!

A Jászi Galéria XX. századi grafikusokat bemutató sorozatában emlékkiállítás keretében eleveníti fel a "magyar Dürer"-nek is aposztrofált festő- és grafikusművész, Szabó Vladimir életművét.

2010.08.26 09:30ma.hu
Szabó Vladimír

A szeptember 11-én 18 órakor nyíló kiállításon bemutatásra kerül néhány olajkép és ceruzarajz, valamint több mint negyven rézkarc.

A Gulácsy Lajos és Csontváry Kosztka Tivadar szellemi örökösének tekintett művész a századforduló szecessziós művészetét naiv realista, szürrealista jegyekkel elegyítette.

Különös képi világában álomszerű, jelképes, néhol groteszk képzeletbeli alakok, állati és emberi figurák, múlt világát idéző figurák jelennek meg. Kintornásai, virágáruslányai, aktmodelljei, cirkuszának szereplői benépesítik grafikáit, festményeit.

Lovak, macskák, meztelen női testek, vándor komédiások, öreg pár, az érintetlen természet Szabó Vladimír kedvenc, visszatérő témái. Történeteinek nincsenek fő-és mellékszereplői; ember, állat, természet egyforma értékkel van jelen képein.

A "magyar festészet meseköltőjének" képeit az irónia, kedves báj jellemzi. Gyengeségeket kifigurázó, de megbocsátó nagy emberszeretet teszi feledhetetlenné emberábrázolásait.

Szabó Vladimír legcsúnyább figuráit is készek vagyunk azonnal megszeretni, sőt magunk is szívesen a történet részévé válunk, mert egy ilyen - Szabó Vladimír által teremtett - világban jó létezni.

Az Albertina gyűjteményében is megtalálható gyöngyszemek most Budapest belvárosában is megtekinthetők 2010. Október 10-ig.

A kiállítást Radnóti Sándor nyitja meg.

Jászi Galéria
Budapest.1056. Irányi u.12 (Váci u. sarok)
www.jaszigaleria.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.