Személyes tárgyait lehet megtekinteni

Jimi Hendrix-kiállítás nyílik a londoni Händel múzeumban

Az augusztus 25-től november 7-ig látogatható időszaki kiállításon megtekinthető Hendrix számos személyes tárgya, elektromos gitárja, bársonydzsekije, néhány dalának a kézirata.

2010.08.26 08:00MTI
Kathy Etchinghammel

Jimi Hendrix-kiállítás nyílik szerdán a gitárlegenda halálának 40. évfordulója alkalmából Georg Friedrich Händel londoni állandó múzeumában, amelynek szobái egykor nemcsak a XVIII. századi zeneszerzőnek adtak otthont, hanem később az amerikai zenésznek is.

Az augusztus 25-től november 7-ig látogatható időszaki kiállításon megtekinthető Hendrix számos személyes tárgya, elektromos gitárja, bársonydzsekije, néhány dalának - köztük a Love or Confusion címűnek - a kézirata, de filmrészleteket és klipeket is vetítenek a közönségnek.

A gitáros brit barátnőjével, Kathy Etchinghammel bérelte ki a Mayfair negyedben fekvő Brook Street 23. legfelső lakását, amely 1968-69-ben lett az otthonuk. Hendrix ezalatt városszerte játszott, és nemzetközi hírnévre tett szert.

Händel a szomszédos Brook Street 25. szám alatt házba költözött be 1723-ban, és 1759-ben bekövetkezett haláláig élt ott. Etchingham Through Gypsy Eyes című könyvében azt írta: Hendrix tudott róla, hogy egykor Händel lakott a szomszédban.

Händel House

"Nemcsak hogy mindketten zenészek voltak, de mindketten azért jöttek Angliába a szülőhazájukból, hogy elismerést szerezzenek, és megalapozzák nemzetközi pályafutásukat" - írta a gitáros barátnője.

Mint Sarah Bardwell, a Händel House Museum igazgatója elárulta: mindig is tető alá szeretett volna hozni egy Hendrixnek szentelt kiállítást, és erre megfelelő alkalomnak kínálkozott halálának 40. évfordulója, amely szeptember 18-ra esik.

Hendrix egykori apró lakása valójában a Händel-múzeum része: az adminisztrációs helyiségeket alakították ki benne. Ám szeptember 15. és 26. között ezeket a szobákat is felszabadítják, és oda is beengedik a látogatókat.

"Nagyon helyes, hogy a Händel Házban ünneplik Jimit, hiszen a Brook Street-i lakásunkat mindig is igazi londoni otthonának tekintette" - hangsúlyozta Etchingham.

Mint hozzátette: ideális otthon volt, mivel London szívében feküdt, és miközben a város a zenei világ központjának szerepét töltötte be, mégis nyugalmat és békét találtak ott a reflektorfényektől távol.

A kiállítás rendezői szerint egyébként a gitáros onnan kapta "the bat" (a denevér) becenevét zenésztársaitól, hogy sohasem húzta el a lakás ablakának függönyeit. Hendrix 27 esztendősen hunyt el, de addigra már London egy másik kerületében lakott, és barátnőjével is szakított.

A zenész gyűjteményéből olyan darabokat kölcsönöztek ki a kiállítás számára, mint Flying Angel elnevezésű gitárja, amellyel 1970-ben, röviddel halála előtt játszott az Isle of Wight Fesztiválon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.