Négy lakóház kicsinyített makettje is látható

Az emberléptékű építész kiállítása Debrecenben

A finn építészet nemzetközi hírét megalapozó Alvar Aalto által tervezett négy épület külső és belső építészeti megoldásait mutatja be a csütörtöktől egy hónapon keresztül látogatható, Örök formák című tárlat a debreceni Kölcsey Központban.

2010.08.27 07:00MTI
Aalto

A tárlaton a finn építész által tervezett négy lakóház kicsinyített makettje, továbbá építéstechnikai és belsőépítészeti vázlatok és néhány általa tervezett bútordarab és berendezési tárgy látható.

Aalto mindig nagy hangsúlyt fektetett az emberléptékű építészeti megoldásokra, illetve a környezettel való harmóniára. A négy bemutatott épület lakóház, amelyeket megrendelésre, teljesen szabad kezet kapva tervezett.

Az épületek belesimulnak a környezetükbe, sok természetes anyagot - elsősorban fát, textilt, üveget - felhasználva hozzájuk. Az embernek az az érzése, mintha az erdei, külső környezet a belső tér kinti folytatása lenne - mutatta be a szerda esti megnyitót követő rendkívüli tárlatvezetésen Katarina Pakoma, a finnországi Jyvdskyld városban lévő Alvar Aalto Múzeum kurátora.

Mint elmondta, Aalto városában a múzeum mintegy száz lakóépület tervét őrzi az építésztől, amelyeknek csaknem fele meg is épült. Aalto építészetét - legyen szó lakóházakról vagy közintézményekről - mindig a részletek finom kidolgozása és anyaggazdagság jellemezte - mondta. A szeptember 26-ig látogatható tárlat része lesz szeptember 21-én egy szimpózium, amelyen magyar és finn formatervezők vesznek részt, középpontba állítva az Aalto által is sokat használt építőeszköznek, a fának a modern felhasználását.

Somogyi Béla,
Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a megnyitón örömét fejezte ki, hogy a tárlatot Debrecen egyik testvérvárosával közösen tudták megrendezni. Felhívta a figyelmet, hogy egy kis ország, mint Finnország vagy Magyarország, a saját értékeinek bemutatásával és eladásával hívhatja fel magára a világ figyelmét, ahogy tette ezt Alvar Aalto is hazájával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.