Kopirájt kiállítás a Gödörben

Háromszáz éves szerzői jogok vitrin mögött

Háromszáz évvel ezelőtt, 1710 tavaszán lépett életbe Stuart Anna statútuma, azaz a modern kor első szerzői jogi törvénye, amelynek akkori hatásait és mai jelentőségét a budapesti Gödör Klubban látható kiállítás mutatja be az érdeklődőknek.

2010.09.02 13:00MTI

A szeptember 1-8. között látogatható Kopirájt kiállítás többek között azt a folyamatot kívánja bemutatni, hogy a kezdetekben csak a könyvek másolását szabályozó, alapvetően a jogtulajdonosok érdekeit védő rendelet napjainkban miként segítheti az alkotók, a felhasználók és az újrafelhasználók jogai közötti egyensúly megteremtését.

A kiállításon a szerzői és szomszédos jogok koncepcióját és a jelenkor számos területére gyakorolt hatását követhetik nyomon a látogatók, akiket számos érdekességgel is várnak, például könyvdigitalizáló gépet üzemeltethetnek.

Egy 17 méter hosszú nyomtatványon a szerzői jogok fejlődésének kronológiája is látható lesz. A mai berendezések mellett azok az eszközök is megjelennek, amelyek a közelmúltban segítették az alkotások másolását, digitalizálását.

Tizenkét számítógép-installáció önálló internetes tárlatként mutatja be a copyright-történet technikai fejlődését, de olyan szerzői jogi területeket is bemutatnak, mint a Youtube videómegosztó, a Wikipédia szabad felhasználású enciklopédia, illetve a szellemi közvagyon, a szabad szoftver és a nyílt hozzáférés kérdése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.