Rámutat a borzalmas bűntettekre

Erős idegzetűeknek: orvosi műszereket mutat be az auschwitzi emlékmúzeum

A kiállítás világosan rámutat a német orvosok által elkövetett borzalmas bűntettekre - fogalmazott a múzeum igazgatója, aki egyben hangsúlyozta a gyűjtemény egyediségét is.

2010.08.27 16:50MTI

Ez egy páratlan gyűjtemény – mondta az Auschwitz-Birkenau Emlékmúzeum igazgatója, miután bejelentette, hogy a világháborús orvosi kísérletekhez használt eszközökből álló, több mint 150 orvosi műszert magában foglaló gyűjtemény került az intézmény tulajdonába.

A kiállítás világosan rámutat a német orvosok által elkövetett borzalmas bűntettekre. Messze ez a legnagyobb és legfontosabb új lelet, amelyhez a táborral kapcsolatban a múzeum hozzájutott az utóbbi években - közölte Piotr M.A. Cywinski.

Auschwitzi áltudományos kísérletek A nőgyógyászati és sebészeti műtétekhez használatos orvosi kellékeket a náci koncentrációs tábor felszabadítása után találták a tábor térségében, az állomás közelében.

Több mint hatvan éven át voltak magánkézben, amíg a közelmúltban egy helyi gyűjtő - műkedvelő történész - a múzeumnak adományozta azokat. Korábban nagyon kevés tárgyi bizonyíték volt a tábor náci orvosainak áltudományos kísérleteire, ezeket ugyanis vagy megsemmisítették, vagy következetesen visszaküldték a birodalom mélyébe.

A több mint 150 darabos gyűjteményt az igazgató szerint nagy valószínűséggel olyan náci orvosok használták, mint Carl Clauberg, aki nők sterilizálásával kísérletezett az auschwitzi 10-es blokkban.

De feltehetően Eduard Wirths, Horst Schumann vagy Bruno Weber is használhatta a műszereket, akik szintén a tábor női foglyain kísérleteztek.

Az emlékmúzeum honlapja szerint kiállításuk előtt hamarosan elvégzik a szükséges állagmegőrzést a műszereken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.