Megjelent a sorozat második kötete!

A művészvilág nagyjainak kíván emléket állítani: Törőcsik Mari!

Megjelent a Film, Színház, Muzsika című könyvsorozat második kötete a Magyar Távirati Iroda gondozásában. A nemzeti hírügynökség kiadványa a magyar művészvilág nagyjainak kíván emléket állítani.

2009.09.28 18:20ma.hu

Az első album Darvas Iván alakját, a magyar színháztörténelem egyik legjelentősebb művészének pályáját idézi fel képekben, visszaemlékezésekkel.

A második album – a sorozatindító kötet filozófiáját megőrizve – Törőcsik Mari életművét kívánja bemutatni sok kiváló fotóval és a lényeges adatokat tartalmazó rövid képaláírásokkal.

A könyv Wisinger István, a MÚOSZ volt elnökének soraival kezdődik – melyekkel a színésznő munkásságát méltatja – és egy rövid életrajzzal, valamint a művész színházi és filmes pályafutását külön-külön áttekintő bibliografikus adattárral zárul.

A 128 oldalas albumban szereplő felvételeket Keleti Éva, a magyar színházi világ hűséges képi krónikása válogatta az MTI több mint 13 millió fotót tartalmazó archívumából.

Keleti Éva – aki 1955-től 1976-ig a Magyar Fotó, majd jogutódja, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere volt – szinte végigkísérte Törőcsik Mari művészi pályáját. A fotográfus első éves színi főiskolás kora óta ismerte a művésznőt, akiről már 1957-ben, a cannes-i filmfesztiválra készülve, a ruhapróbán készített felvételeket.

A fotós az 1963-as moszkvai filmfesztiválon is készített képeket Törőcsik Mariról, aki akkor már sztár volt és a kalapok szerelmese. Jó viszonyban voltak az évtizedek alatt és jóban maradtak azután is, miután a fotóművész az 1990-es évek elején legutóbb lefényképezte a művésznőt.

A könyvben szereplő képeknek közel fele Keleti Éva alkotása, aki 2008-ban a képzőművészet kategóriában elnyerte a Demján Sándor által alapított Prima Primissima díjat.

A kötet képeiből 2009. szeptember 28-án Szilágyi Tibor, Kossuth-díjas, Kiváló Művész megnyitóbeszédével fotókiállítás nyílik, melyet a nagyközönség október 8-ig tekinthet meg a fővárosi Symbol Art Galériában.

A tárlat anyagát Keleti Éva válogatta.

Ez alkalommal kerül sor a Film, Színház, Muzsika – Törőcsik Mari című fotóalbum bemutatására is. A könyvet Vince Mátyás, az MTI elnöke, a kötet főszerkesztője mutatja be.

A kiállítás-megnyitó díszvendége: Törőcsik Mari, Kossuth-díjas, Kiváló Művész, a Nemzet Színésze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.