Bánk bán kicsit másként

Fiatalokkal fürdőruhában, Alföldi Róbert rendezésében!

A Szentendrei Teátrum július 11-én mutatja be Katona József drámáját Bánk Bán - Junior címmel Alföldi Róbert rendezésében a Nemzeti Színház és a Szentendrei Teátrum közös produkciójaként.

2009.07.13 10:10MTI

Kosztolányi Dezső az Új Időkben, 1930-ban írta Katona színművéről: "Nálunk nem terem kő és márvány. Házainkat ezeknek híján fából, vályogból, téglából ragasztják össze.

A kecskeméti drámaíró sziklából épített valami szilárdat, keményet, komoran-örökkévalót. Rokontalanul szökell az égnek a homokon, a buckákon ez a pompás építmény, oly rokontalanul, amint ő élte le ott földi pályáját.

Ezen a sík földön ma is ez az igazság: a tragédia."


Katona József Bánk bánja megkerülhetetlen remekműve a magyar színház- és irodalomtörténetnek, ugyanakkor kikerülhetetlen "istencsapása" diákgenerációk számára.

A Nemzeti Színház előadása a huszonéves fiatalok érdeklődését és kíváncsiságát kívánná felkelteni, figyelmét a mű igazi értékeire irányítani. A színház legfiatalabb színészei számára tűzte ki feladatul, hogy az általuk kiválasztott jeleneteket a maguk értelmezésében - munkakópiaként - gondolataik jegyzeteként rakják össze az előadás rendezőjével, az alkotótársakkal; és ezekből a tanulmányokból induljon el egy nyílt, friss, bátor, eleven megközelítése a Bánk bánnak.

Az előadás akusztikus világát is a szereplők maguk teremtik meg: énekelnek, zenélnek.

Bánk Bánt Fehér Tibor játssza, Gertrudis Bánfalvi Eszter, Petur Makranczi Zalán, Ottó Mátyássy Bence, II. Endre Szabó Kimmel Tamás, Melinda Radnay Csilla, Tiborc Farkas Dénes. További szerepekben: Szatory Dávid, Orth Péter, Makranczi Zalán, Stork Natasa, László Attila, Földi Ádám.

A dráma a MűvészetMalom udvarán kerül színre 5 előadásban, (július 11.,12,17., 18.,19.) majd ősztől a Nemzeti repertoárjában lesz látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.