Szerb Antal műve Bagó Bertalan rendezésében!

Holdvilág és utasa- premier Zalaegerszegen!

Ősbemutatóra készül a Hevesi Sándor Színház: Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének színpadi változatát pénteken mutatják be Zalaegerszegen.

2009.02.13 19:40MTI

Bagó Bertalan, a darab rendezője elmondta: Forgách András drámaíró az ő felkérésre készítette el Szerb Antal művének színpadi adaptációját. A mű eredeti címét szerzői jogi okok miatt, az örökösök kívánságára ugyan megváltoztatták, de a szórend felcserélése
 
- " Holdvilág és utasa - lényegi változást nem jelent. A regény és a színpadi változat egyaránt örök érvényű alapkérdésekkel foglalkozik, emberi történet, amely az adott kortól teljesen független.
 
Az emberek sorsa nem attól függ, hogy milyen korban élnek, hanem attól, hogy milyen vágyakkal bírnak." - fogalmazott a rendező. 

A darab a felnőtté válásról szól, amikor az embernek, hiába próbál meg gyermek maradni, fel kell nőnie. A darab kezdetén Mihály, a főszereplő még azt hiszi, hogy minden rendben van, legyőzte a régi emlékeket, már nem gyötrik a gyermekkori vágyak. 

Nászútra indul ifjú hitvesével, de egy olasz kisváros terén felbukkan egy régi iskolatárs, a nászutasok asztalához ül és egy pillanat alatt elszáll az idill. Helyébe nyugtalanság költözik, felbukkannak a gyermekkori emlékek. Mihály rádöbben, hogy más lett az élete, mint amit gyermekkorában elképzelt: átlagember lett, holott nem ezt szerette volna. A darab filmszerűen eleveníti meg a szereplők ifjúságának történetét és a jelenben játszódó eseményeket. 

Az emlékképek, víziók egymásba folynak, az előadás hangulatát mindig az adott tér képviseli. A térbeli és időbeni utazások állandó, közös térben történnek, kevés a díszlet, inkább a színészi játék kap nagyobb hangsúlyt.

Bagó Bertalan a premier előtt arról is beszélt, hogy mint minden ősbemutatóra, erre az előadásra is nagy izgalommal, várakozással készültek. 

Megítélése szerint Forgách András nagyon jó színművet írt, de nem lehet előre tudni, hogy mindez a színpadon hogyan fog működni, hogyan töltődik meg lélekkel a leírt szöveg. Novellákból, regényekből rendkívül nehéz úgy drámát írni, hogy ne legyen narratív, drámai konfliktus nélküli mesélés. 

- "A színház varázslat, misztikus dolog, ami a néző fantáziájára apellál: úgy kell megcsinálni egy előadást, hogy a néző is elkészíthesse a saját moziját" - fogalmazott Bagó Bertalan. 

A zalaegerszegi előadás dramaturgja Tucsni András, a díszleteket és a jelmezeket Vereckei Rita készítette el. 

A főbb szerepeket Urházi Gábor László, Nagy Péter, Ligeti Kovács Judit és Holecskó Orsolya játssza. Forgách András színművét egy hét múlva Réczei Tamás rendezésében, egészen más szereposztásban Kecskeméten, a Katona József Színházban mutatják be. 

Bagó Bertalan elmondta, hogy a darab rendezéséről nem folytattak konzultációkat, mindössze abban egyeztek meg, hogy az ősbemutató Zalaegerszegen legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.