Jön a Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál újra!

Erotikától forró Mediawave Győrben!

Április 25-én ismét kultúrbomba robban Győr szívében: tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Mediawave Nemzetközi Zenei- és Filmfesztivált, amely ezúttal is rengeteg meglepetést tartogat a nagyérdeműnek.

2009.04.16 13:45ma.hu

A XIX. Mediawave idén sem ad okot a távolmaradásra: a szervezők bevallása szerint ebben az évben is a kuriozitást, az itthon nem megszokott előadók és filmek bemutatását tűzték ki célul. 

- "Olyan játékfilmeket választottunk, amelyek Magyarországon nem voltak, és sajnos valószínűleg nem is lesznek bemutatva" - mondta Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

Amint arról beszámolt, a több mint 1300 filmnevezésből két és fél hónapos előválogatás után választották ki a közel hatvan versenyfilmet. Animációs, kísérleti, dokumentum- és kisjátékfilmek is szerepelnek, és idén először kaptak helyet nagyjátékfilmek is a versenyben. Külön figyelmet érdemel, hogy Magyarországon a fesztiválon látható először az Arany Oroszlán-díjas A pankrátor, Mickey Rourke főszereplésével.
 
19. alkalommal rendezik meg Győrben április 25. és május 2. között a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivált, amelynek szervezői - az adott és mindenki számára jól ismert gazdasági körülmények között - igyekszenek közönségüknek a már megszokott magas színvonalú zenei, filmes, színházi, tánc, képzőművészeti, irodalmi programokat nyújtani. 

Filmes programok 

Az idei versenyprogramba nevezett 1334 filmből, amelyek a világ 78 országából érkeztek, az előzsűri 67 filmet válogatott a versenyprogramba a MEDIAWAVE–n már hagyományosnak számító animációs, kisjáték-, kísérleti és dokumentumfilmek mellett egészestés játékfilm kategóriában is.

Christophe van Rompaey: Moszkva, Belgium

Nemzetközi kis- és egész estés játékfilmes zsűri 

A Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál 2009-ben először hirdetett versenyt játékfilm kategóriában, melyek között szép számban vannak olyan, a Sundance Filmfesztiválon, a Cannes-i Filmfesztiválon díjnyertes alkotások, amiket Magyarországon ezelőtt még nem mutattak be.
 
Emellett az idei fesztivál újdonsága, hogy a fesztiválra nevezett nagyjátékfilmeket külön nemzetközi zsűri értékeli majd, amelynek tagjai a világhírű, amerikai Oscar-díjas vágó Alan Heim, Vivi Drăgan Vasile román operatőr és Nyakó Júlia színésznő lesznek. 

Játékfilmek 

Veit Helmer, a Tuvalu rendezőjének új játékfilmje, az Abszurdisztán egy kis falu közösségének mindennapjait mutatja be, akiknek a víz, azaz annak hiánya, jelenti a legnagyobb gondot, no meg a férfiak, akik kisujjukat sem mozdítják azért, hogy megoldják a helyzetet. 

Christophe van Rompaey Moszkva, Belgium c. játékfilmje a Cannes-i Filmfesztiválon a Legjobb filmnek és a Legjobb forgatókönyvnek járó díjakat szerezte meg. A film egy teljesen átlagos negyvenes éveiben járó nő és egy nála több mint egy évtizeddel fiatalabb kamionsofőr szerelmét, annak akadályait, illetve kibontakozásának lehetőségeit boncolgatja a maga naturalista, realista, ugyanakkor ironikus stílusában. 

Jens Jonsson A pingpong királyában ügyesen játszik a skandináv tragikomédia műfajára jellemző stílusjegyekkel.
 
Rille és Erik mindenben totális ellentétei egymásnak, mégis legjobb barátokként tisztelik a másikat, hiszen testvérek. Legalábbis így hiszik… Talán nem véletlen, hogy Jens Jonsson első nagyjátékfilmje a 2008-as Sundance Filmfesztiválon bezsebelhette a legjobb fényképezés díját és a zsűri nagydíját is. 

Kisjátékfilmek
 
A Mediawave kisjátékfilmjeinek többségét idén a testvéri kapcsolatok bonyolult összetettsége illetve a víz mint természeti erő tematika ihlette. 

Jan Wagner az élet mindennapi apró örömeiről, az első kapásról, az első randevúkísérletről és nem utolsó sorban a testvéri szeretetről és bajtársiasságról mesél tömören rendkívül visszafogott színészi játékkal, kevés dialógussal, minimalista képi világgal, filmjének mégis rendkívül bensőséges, intim hangulatot varázsolva A bátyám c. alkotásban



Hatuey Viveros mexikói filmrendező fekete-fehér képekkel mesél egy öreg férfiról az Árapályban, aki napról-napra tengerbe veszett feleségének különböző tárgyait próbálja meg visszakapni a víztől, mintha így őt magát is újra magáénak tudhatná. 

Benh Zeitlin a Dicsőség a tenger felettben New Orleansért mond gyászmisét giccs, túlzott szentimentalizmus vagy éppen szenzációhajhászás nélkül, a túlélők erejét és életigenlését központba állítva.

Andrew Haigh 5 mérföldje egy tizenéves lányról szól, akit unokatestvéreivel együtt nyaralni küldenek az óceán partjára, annak reményében, hogy ott megfeledkezik a kórházi ágyon fekvő nővéréről. A film operatőre a Deltát is fényképező Erdély Mátyás volt. 

Nemzetközi zsűri A játék és kisjátékfilmes zsűri mellett 2009-ben a Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeit - a tavalyi évhez hasonlóan – neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri fogja értékelni. 

A nemzetközi zsűriben köszönthetjük a többszöri díjas animációs filmrendezőt, Gil Alkabetz-t, a Georgi és a pillangók, valamint a Szúnyogirtás és más történetek rendezőjét, Andrey Paounovot és az angol, szarkasztikus humoráról ismert animációfilmest, Phil Mulloy-t, akik az európai filmművészet legnagyobb egyéniségeinek számítanak saját műfajukban.
 
Animációs filmek 

Az animációs filmek idén is erős mezőnyt alkotnak a versenyprogramon belül. Csak ízelítőül íme pár animációs remekmű, amit közönségünk megtekinthet: Bill Plympton világhírű animációs filmrendező egészestés filmje, az Idióták és angyalok Tarantino és Wenders filmjeinek hangvételét, tematikáját jeleníti meg a maga sajátos „Plympton” stílusában. 

David Anderson (aki korábban pl. a Motion Control című kísérleti táncfilmjével nyert a Mediawave -en díjat) idén egy - minden értelemben - lírai, a perzsa költészetre és kalligráfiára épülő rövid animációs filmjével, a Rejtőzködők nyelvével van jelen a versenyben. Signe Baumane Szex teljes mellbedobással című erotikus oktató rajzfilmjének első 3 epizódja tavaly már járt nálunk. Idén a folytatásokat küldte el, amelyek segítségével ugyanolyan izgalmas felfedezéseket tehetünk ezen a területen, mint az előző részekkel tavaly.
 
Kísérleti filmek A kísérleti filmek között 2009-ben lenyűgöző kompozíciós képi világú és koreográfiájú tánc- és operafilmek lesznek, mint: Alla Kovgan és David Hinton Dél-Afrikában készült Nora c. táncfilmje, mely Nora Chipaumire életét dolgozza fel a tánc nyelvén beszélve. Laura Taler Szerelmes dalok c. zenei kísérleti filmje Mozart, Wolf és Mahler zenéjére meséli el a mindannyiunk által olyan jól ismert, régi-régi történetet a szerelemről, a hűtlenségről és a megbocsátásról. 

Daniel Abke Holnap, igen! c. filmjében a kosarasok edzésének, illetve meccsének ritmikájából, mozdulataiból, zajaiból komponált filmre lélegzetelállító analízist mindennapi tevékenységeink muzikalitásáról.

A nemzetközi filmverseny vetítési helyszínei 

A nemzetközi filmverseny programjait közönségünk egész héten a Rómer Ház Hrabal mozi „Unit” Premier termében láthatja, illetve április 25-26-i hétvégén és május 1-jén, 2-án a Richter Teremben is tartunk a versenyfilmekből vetítéseket. 

Emellett a Győri Filmarchívum a Fesztivál idejére megnyíló mozijában, az Európa Teremben is zajlanak majd (többek között) versenyfilm vetítések. Utóbbit nézőink a Kazinczy u. 5. szám alatt találhatják a belső udvaron, a padlástéren.

1969: Erotika és forradalom
 
Ahogy a Mediawave előző éveiben, 2009-ben is speciális tematikák köré szervezzük majd a programsorozataink egy részét. Ennek keretében a Mediawave 2009 egyrészt 1969. negyvenedik évfordulójáról emlékezik meg, azon belül pedig a szexuális forradalomról, amelynek a mozgóképen, illetve a vásznon is volt hatása. 

A 2009-es fesztiválon olyan művészi, erotikus filmek vetítésével fogjuk körbejárni a témát, amelyek a  Mediawave Fesztivál 19 éves történetének legjobb alkotásainak bizonyultak. 

A  Mediawave legjobb erotikus filmjeit a Győri Filmarchívum Európa termében a Kazinczy u. 5. szám alatt a padlástéren nézheti meg a kedves érdeklődő. 

Mediawave 2009 
Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál 
Győr, 2009. április 25 – május 2.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.