A mű a titokzatos szerző kéziratából származik!

Chimo: Lila története- ifjúsági darab a Kolibriben!

Február 28-án mutatja be a titokzatos szerző kéziratából származó, Nyugat-Európában nagy sikerrel játszott ifjúsági előadás adaptációját a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház.

2009.02.26 19:45ma.hu

Vidovszky György rendezésében láthatják a nézők a Lila története című darabot, melyet csak 16 éven felülieknek ajánlanak. 

Chimo Párizs külvárosában él. Ott találkozik Lilával, a tizenhat éves vöröses-szőke, angyal-arcú lánnyal, aki szókimondó történeteivel, és kendőzetlen viselkedésével azonnal elcsavarja fejét. Lila arcpirító nyíltsággal osztja meg a fiúval szexuális élményeit, vágyait és „szolgáltatásait“. 

A félelemmel, torz előítéletekkel keveredő viszony lassan mély kapcsolattá válik. A titokzatos lány küldetése azonban hamar véget ér: a környékbeli srácok erőszakának esik áldozatul. Chimo, aki érzékenységével és tehetségével kitűnik céltalan haverjai közül, megírja Lila történetét.

A Lila története kézirata 1996-ban jutott el egy párizsi kiadóhoz. Az egyes szám első személyben fogalmazott visszaemlékezés egy magát Chimonak nevező, arab származású tinédzser szemén át mutatja be a tizenhat éves Lila tragédiáját. 

A szókimondó nyelvezetű szöveg sokkoló őszinteséggel festi le azt a brutális külvárosi közeget, amelyben a tinédzser lányok prostitualizálódása, csoportos megerőszakolása mindennapos jelenség. A máig ismeretlen szerző könyvének sikerét jelzi, hogy több nyugat-európai országban is díjnyertes színházi adaptáció készült belőle.

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház évek óta a kamaszokat foglalkoztató problémákról, az őket érintő jelenségekről írt előadásokat válogat ifjúsági színházi repertoárjába. A színdarabokhoz kapcsolódó színházpedagógiai foglalkozásokon - játékos módon - lehetőség nyílik a témák megvitatására. 

A tizenévesek empátia-, kommunikáció- és konfliktuskezelő készségeinek fejlesztésére kialakított program résztvevői több szempontból is megvizsgálják, értékelik az előadásban látott problémát, így gondolkodásuk differenciálódik, felelősebbé válik annak kapcsán.

- „Ez egy pedagógiailag nagyon fontos téma, hiszen olyan kérdésről van szó, amiről csak akkor beszélünk, ha már tényleg nagy a baj ."- mondta Novák János.

- " A Kolibri igazgatója a berlini gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválon, az Augenblickmal!-on találkozott a színdarabbal, itthon pedig felvetette Vidovszky Györgynek az adaptáció ötletét. Az ő társulatában az a lefegyverzően hiteles, hogy miközben egytől egyig tehetséges színjátszók, ugyanolyan hétköznapi kamaszok, mint azok, akiknek az előadás szól."

Chimo: Lila története
Fordította: Kovács Kristóf 

Lila - Simon Lea 
Chimo - Horváth Zoltán
Jo - Dér Zsolt 
Petit - Bárdi Gergő 
Mou - Bene-Urai Arnold 

Színpadra alkalmazta: Daniel Wahl 
Zene: Monori András 
Díszlet, jelmez: Mészáros Gábor 
Mozgás: Gyevi-Bíró Eszter 
Rendező: Vidovszky György 

Bemutató: 2009. február 28. 19 óra, Kolibri Pince (Andrássy út 77.) 

Forrás: Kolibri Színház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.