A kortárs irodalom népszerűsítésének missziója!

Kex és tea - a Momentán Társulat előadása!

A kortárs irodalmat népszerűsítő Momentán Társulat év eleji felolvasóestjén a dokk.hu "irodalmi kikötőjének" női szerzői kerültek górcső alá. Kex és tea. A 2000 óta működő Momentán Társulat évek óta töretlen lelkesedéssel teljesíti a kortárs irodalom népszerűsítésének nem éppen könnyű misszióját.

2009.01.09 18:00ma.hu

Kex és tea című felolvasóest-sorozatuk során nem kisebb írók kerültek már reflektorfénybe, mint Esterházy Péter, Szabó T. Anna vagy éppen Parti Nagy Lajos. Verseik mellett egyúttal a költők is megjelentek, hogy egy spontán, kötetlen beszélgetés erejéig maguk is hozzájáruljanak a nem mindennapi, "kexszel" és teával édesített esthez. 

A Momentán Társulat 2000-ben azért jött létre, hogy saját szerkesztéssel kedvcsináló felolvasóesteket tartson: megkedveltetni a hallgatókkal a modern irodalmat, és olvasásra buzdítani őket. A művekkel a művekért, az irodalomért, magáért a szöveg öröméért. Azóta is (egyedülálló módon több mint 50 est óta) meghitt, zenés-gyertyafényes-kekszes teaházi hangulatban kalauzolják el a nézőket az irodalom szépségeibe, mutatjuk meg rejtett vagy ismeretlen értékeit. Immár 3. éve a Marczibányi téri művelődési központban. 

A (kortárs magyar) irodalom manapság nem igazán népszerű, nem eladható, nem "trendi", gyakorta értelmetlen, érthetetlen, ezért sokan csipőből elutasítják. Szándékukban áll az előítéletek és ódzkodások eloszlatása. Szerintük ugyanis szerethető, fogyasztható, kézzelfogható, sőt szórakoztató. 

Estjeik időnként szubjektív válogatások (amolyan "greatest hits"), gyakorta pedig tematikusak: középpontban vagy egy örök irodalmi téma vagy egy fontos mai magyar író/költő áll, az ő műveikből és kedvenc olvasmányaikból válogatunk. A felolvasások után a szerzővel beszélgetnek az élet és az irodalom apró-cseprő dolgairól.

Megfordult náluk a magyar irodalom színe-java. Nyolc év alatt vendégeink voltak: Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos,Varró Dániel, Háy János, Kántor Péter, Térey János, Darvasi László, Tóth Krisztina, Lackfi János, Garaczi László, Oravecz Imre, Bodor Ádám, Tolnai Ottó, Karafiáth Orsolya, Cserna-Szabó András, Szabó T. Anna, Kemény István, Harcos Bálint, Németh Gábor. 

Emlékestjeiken velük volt Petri György, Lázár Ervin, Weöres Sándor és Szabó Magda. Feldolgozták a kortárs irodalom pikáns-erotikus verseit (Szex és Tea) ill. egy retro-est keretében az '50-60-as évek propaganda költészetét. 

A Kex és tea esteken elhangzott szövegek nagy része CD-n is hozzáférhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.