Különös bélyeggyűjtemény a lengyel filmekből!

A Lengyel gyémántok - 50 éves a lengyel filmiskola című kiállítás!

Némileg a filmszemle plakátkiállításának egyik vonulataként is értékelhető a Lengyel Intézet most nyílt kiállítása. A Lengyel gyémántok - 50 éves a lengyel filmiskola című kiállítás az '50-es években indult lengyel filmes irányzat kezdeteit villantja fel egy filmplakát-tárlattal.

2009.01.30 18:10ma.hu

Az említett filmes korszak - amely az '50-es évek közepétől a '60-as évek második feléig élte virágkorát - kezdeteként Andrzej Wajda filmrendező Csatorna című filmjének 1957-es premierjét szokás emlegetni. 

Az irányzat fő jellemzői közé tartozik a háborús élmények megjelenítése, az embernek a történelemmel, a kegyetlen múlttal való megrendítő szembesítése, amihez a társadalmi elkötelezettség, az erkölcsi vonatkozású kérdésfeltevés és a romantika mítoszai társulnak. 

Alkotói - köztük az alig negyven évet élt Andrzej Munk, Jerzy Kawalerowicz, és Kazimierz Kutz - szembementek az addigi hagyományokkal, az egyén, a hős került a középpontba, akinek addig szokatlan módon az érzései, félelmei elevenedtek meg ezekben az érzékeny elemzésekben. 

A magyar és lengyel nyelvű plakátok ugyan szorosan egymás mellett, vegyesen helyezkednek el, de a nyelvi különbségeken túl mindkét esetben vizuális vonatkozásban is olykor markánsan felismerhető jellegzetességek tűnnek a szemünk elé. 

Előfordul, hogy egy adott filmnek több plakátja - lengyel, illetve magyar - is megjelenik: ilyenkor érdekes összehasonlítani az ugyanazon alkotást feldolgozó képi világokat. Ilyen például Tadeusz Chmielewski Éva aludni akar című filmjének plakátja, amelyből két igen hasonló lengyel, és egy magyar verzió látható. Mindháromban a csukott szemű nőalak a közös, a magyar viszont megtoldja a rajzot egy kedves kommentárral: "Kacagtató ballada egy nemlétező városról".
 
A plakátokon többnyire sajátosan mozaikszerű, egyszerű, de markáns grafikák jelennek meg, amelyek valóságos műalkotásokként árulkodnak egy letűnt kor filmjeiről, amelyek ma is aktuális kérdésekre adnak olykor nagyon is aktuális válaszokat. 

Forrás: Lengyel Intézet

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.