A kultikus pop-ikon hazánkban állít ki!

Andy Warhol kiállítás a REÖK-ben!

Újabb világhírű művész képeit tekinthetik meg a szegedi REÖK (Regionális Összművészeti Központ) látogatói: Andy Warhol a huszadik század népszerű képzőművészeti irányzatának, a pop-artnak legismertebb képviselője.

2009.01.28 19:45ma.hu

Extrém személyiségét legendák övezik, művei pedig a mai napig hatással vannak a populáris kultúrára és a képzőművészetre egyaránt. Ilyen nagyszabású Warhol-gyűjtemény még nem szerepelt magyarországi kiállítóházban: „a pop hercege” több mint negyven alkotással mutatkozik be Szegeden.
 
Andy Warhol, a pop-art egyik legjelesebb képviselője, a huszadik századi képzőművészet kultuszfigurája többek között világhírű Marilyn Monroe-sorozatával, Diana Ross- és Mao Ce Tung-portréval, Ladies and Gentlemen-szériájával, valamint indiánokról készült sorozatával képviselteti magát a REÖK február 7-től látogatható kiállításán. 

- "Warhol, a kulturális ikon „Picasso és Goya után újabb világhírű művész alkotásai láthatók a REÖK-ben, ezzel továbbra is teljesül vállalásunk, miszerint évente egy neves alkotó műveit bemutatjuk – mondta Herczeg Tamás, az intézmény igazgatója. 

– " Warhol szellemisége, művészete ma is rendkívül aktuális: ebben a túlverbalizált világban szükség van a finom közlésekre, a szimbólumokra, így a képzőművészeti alkotásokra is. Meggyőződésem, hogy a művészetek hatással vannak környezetünk organikus fejlődésére. Szeretnénk Warhol szellemiségével egyező módon, némi „warholizálással” a tömegekre is hatni, úgy, ahogy Warhol hatott a tömegkultúrára.” 

Nagyszabású Warhol-kiállítás a közelmúltban több világvárosban is volt, így most London, Milánó és New York után Szegeden találkozhat a közönség Warhollal. Műveit mindenhol ismerik, hiszen a popkultúrában is gyakran megjelennek azok a motívumok, melyeket képzőművészeti alkotásain használt fel. 

Reklámszakemberként kezdte, alkotói karrierje a hatvanas években indult, amikor elkészítette a Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeit, majd Marilyn Monroe-ról alkotott portrésorozatát. Később belekóstolt a filmezésbe is, sorozatosan gyártotta a mozgóképeket – legtöbbjük az unalom témakörét boncolgatja.

Warhol alkotta meg a "tizenöt perc hírnév" fogalmát, ami napjaink médiaőrületében hangsúlyos jelentéstartalommal bír. A csöndes, félénk, hipochonder művész kora nagy celebje lett - hírneve több mint tizenöt percig tartott.
 
"Warhol nem csak kulturális ikon - mondja Nátyi Róbert, a kiállítás kurátora. - Művészete a kortárs alkotókra is óriási hatással van." A New York-i underground művészet és társasági élet központi figurája volt, aki könnyen népszerűvé vált az ismertebb sztárok körében is. A "The Factory", vagyis "A gyár" elnevezésű műterme rendszeres találkozóhely volt. Warhol műtermével párhuzamot vonva a szegedi Factory Integrált Kommunikációs Ügynökség vesz részt a kiállítás kampányának tervezésében. 

Fábián Zsolt kreatív igazgató elmondása szerint: "Nem tudjuk leszűkíteni a kommunikációs lehetőségeket és kiválasztani a feladatra legmegfelelőbb eszközt, ha nem művészeti ágak, tendenciák és kulturális hagyományok kereszttüzébe állunk. Műhelyünk több tucat kreatív szakembere ezt tanulja alázattal nap mint nap az olyan alkotóktól, mint Warhol is." 

A REÖK tulajdonába jutott egy felvétel, mely valószínűsíthetően Andy Warhol 1956-os, pár napos szegedi látogatása során készült. Warhol ebben az évben volt világkörüli úton, a filmen barátaival látható, amint Szeged nevezetességeit látogatják sorra. 

"Egy olyan különleges anyag jutott el hozzánk, amelyet vétek lenne figyelmen kívül hagyni - mondja Herczeg Tamás. - Kiállításainkkal kapcsolatban számos dokumentum érkezett már, ezek gondozását kiemelten fontosnak tartjuk. Büszke vagyok arra, hogy közbenjárásunknak köszönhetően tavaly a Reök-család tagjai látogathattak el a palotába. A Warhol-film hitelességét és dokumentum-értékét már elkezdtük kutatni." 

Ilyen nagyszabású Warhol-gyűjtemény még soha nem szerepelt magyarországi kiállítóházban. A tárlat február 7-től május 8-ig látogatható a REÖK-ben, a teljes árú belépő 1000 forintba, a kedvezményes 800 forintba kerül majd, csoportoknak külön kedvezményt biztosítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.