A kortárs festészet viszonya a monokrómiához!

A G13 Galéria következő kiállítása: Black and White!

A 2009-es év első fél éve a galéria színeit is tükröző fekete és a fehér jegyében fog telni. Három részből álló kiállítás sorozat keretében több aspektusból is megvizsgáljuk a kortárs festészet viszonyát a monokrómiához.

2009.01.23 23:00ma.hu

A „fekete-fehér” kifejezést hallva, a művészet területéről elsőre talán a fekete-fehér fénykép jut eszünkbe, továbbgondolva viszont bonyolult és többrétű jelentésrendszer hordozója, mely főleg szimbolikus, misztikus és metafizikus mélységekben keresendő. 

A színek ellentétei egymásnak, hiszen az egyik, a másiknak hiányából fakad. A fehér a fény, a fekete pedig a fény hiánya. Ez az ellentétrendszer megtalálható egész Európai kultúránkban: a mitológiában, irodalomban és vallásban. Jelentheti többek között az igent és a nemet, döntéseinket, melyek egész életünket meghatározzák, de tovább is ragozhatjuk: jelentheti a jót és a rosszat, életet és halált, mennyet és a poklot. 

Black & White kiállítássorozat első része, egy szubjektív válogatás a modern magyar művészet meghatározó személyiségének alkotásaiból.
 
A geometrikus és a gesztusfestészet területéről olyan neves művészek munkáit mutatjuk be mint a magyar neoavantgard művészeti mozgalm egyik alapítója, Nádler István, számítógép segítségével geometrikus kutatásokat végző Molnár Vera, geometrikus absztrakt motívumokkal dolgozó Konok Tamás és Haász István, több médium ezköztárával alkotó Megyik János, sík- és térbeli hajtogatott objekteket készítő Gáyor Tibor, fraktálokkal kísérletező Szaxon-Szász János, illetve a nonfiguratív festészet líraibb, oldottabb vonalát képviselő Gábor Áron

E logikai, matematikával, geometriával, architektúrával és zenével rokonítható művészet kevésbé engedi be alkotásaiba a spontaneitást. A munkák tervezése sokszor hónapokig tartó következetes munka eredménye, ezért a színek választása sem a véletlen műve. 

Sokkal inkább kutatás eredménye. Így e művek üzenete sokszor elemibb és mélyebb.

Megnyitó: 2009. január 29. csütörtök 18.00 
Megnyitja: Vadas József művészettörténész 

Megtekinthető: 2009. január 30. - 2009. március 21. kedd-péntek 12.00- 8.00, Szo- 11.00-15.00

Helyszín: G13 Galéria, 1075 Budapest, Király u. 13. (ozsdu udvar) www.g13.hu, +36 1 878 1309

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.