Akció! 1-et fizet, 11-et kap

Felrázná a látogatókat az Alföldi Galéria

"Akció! 1-et fizet, 11-et kap!" címen nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában. A művészek vásárhelyiek vagy azok barátai, akik a művészeti pályát választották.

2008.06.26 19:54ZONA

Először nyitja meg kapuit a fiatal generáció alkotói előtt a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria, és ez már önmagában is érdekesség, hiszen a város művészeti élete igen pezsgő: a közelben van a mártélyi művésztelep, minden évben megrendezik a kizárólag meghívásos alapon működő Őszi Tárlatot, tavaly már az ötvennegyediket, amelyen százötven alkotó több mint kétszáz munkáját mutatták be, s emellett igen jelentős a városi gyűjtemény, a gazdag régészeti leleteken túl Tornyai János, Rudnay Gyula, Koszta József, és Aba-Novák Vilmos tájképeit őrzi a múzeum.
 
A most, június 29-én nyíló és augusztus 10-ig látható nyári kiállításon tizenegy friss diplomás, fiatal művész mutatkozik be. Az volt a kiállítók szándéka, hogy minél szélesebb területen mutassa be a különböző médiumok adta művészeti sokszínűséget, azaz a festészet és a grafika mellett láthatók lesznek fotók, installációk, internetes projektek, valamint kinetikus szobrok is. Az alapötlet lényege az, hogy felfrissítsék kicsit azokat a látogatókat, akik a ma hagyományosnak mondható műveket élvezik elsősorban. 

Pedig ami manapság megszokott, az valamikor nagy újításnak, sőt akár botrányosnak is számított. Elég csak az anyagok használatára gondolnunk, hiszen amikor például néhány szobrász elkezdett kísérletezni a bronzzal, a szakma lenézte őket, mondván, itt van nekünk a kő. A mai friss formanyelvvel próbálják a fiatalokat is becsalni a múzeumba, hiszen a kihívás ma is kihívás: a látogatók elcsodálkozhatnak vagy éppen megbotránkozhatnak, de a lényeg, az élmény, nem marad el. 

Részletek a ZÓNÁ-ban!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.