Jön az elmúlt év egyik legnagyobb sikerű fellépője

A moldáv Zdob şi Zdub az A38-on!

Az új év elején két hétre "karbanatartási nyugalomba" vonuló A38 Hajó egyik első 2009-es koncertje amolyan évadnyitó lesz. Ennek örömére a moldáv Zdob şi Zdubot hívták vissza, hogy sajátos, hardcore-jával egy kis életet leheljen a téli álomba merült városba.

2008.12.23 15:40ma.hu

Előzenekarként a debreceni-nyíregyházi Folk Error lép fel, ami eredeti módon ötvözi a népzene, a rock, a punk és a rap elemeit. A Zdob şi Zdub immár közel másfél éve a kelet-európai rock egyik legszórakoztatóbb jelensége. Zenéjét mi sem tudnánk pontosabban leírni, mint a tagok maguk: hardcore Moldovenesc, azaz moldovai hardcore.
 
A leginkább a Red Hot Chili Peppers mintáiból építkező erőteljes, csattogós, funk-alapú, némiképp rádióbaráttá tett hardcore és a jellegzetes balkáni, moldovai népzenei motívumok üde ötvözete stabil népszerűséget szerzett a Zdob şi Zdubnak. Az eredetileg kemény és kíméletlen hardcore-t játszó Zdob şi Zdub (a zenekar neve is erre utal, kb. annyit jelent: csim-bum, azaz a dob hangjaira utal) muzsikája az évek során sokat szelídült, és egyre nagyobb szerepet kapott benne a moldovai népzene. 

Már a Zdob şi Zdub egyértelműen a legnépszerűbb zenekar, nem csak Moldáviában, de Romániában és Oroszország délnyugati területein is. Olyannyira, hogy a tagokat nemrég azzal is meggyanúsították, hogy román állampolgárságért folyamodtak, amit azonban honlapjukon kategorikusan tagadtak. 

A kétnyelvű, románul és oroszul megszólaló zenekar masszív közönséget mondhat magáénak Moldáviában, Romániában és Oroszországban egyaránt, állandó szereplője a román Music Television díjátadóinak. 

Magyarországon sem ismeretlen: viharos koncerteket adott már a Sziget Fesztiválon, de fellépett a Művészetek Völgyében is. 

Népi hardcore, balkáni alapokon: ez a Zdob şi Zdub. 

Zdob şi Zdub (MD), Folk Error 
2009. január 16., péntek 21h 
Belépő elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.