Gulácsy Lajos ihlette meg Virág Juditot!

Kedden nyílik meg meg a pompás aukciós kiállítás!

Kedden nyílik meg a Virág Judit Galéria 175 tételnyi kiemelkedő kvalitású festményeket és néhány pompás Zsolnay-porcelánt tartalmazó aukciós kiállítása a Falk Miksa utcai galériában.

2008.10.07 18:15MTI

A legtöbbet egy mindeddig ismeretlen Gulácsy Lajos képért kérik. A rejtőzködésből most előkerült festmény, a Nő kék kancsóval, (Fons amoris II.) egy reneszánsz stílusú ruhában, liliomok és fák közt álló nőt ábrázol, aki szorosan magához öleli kék kancsóját. Az intézményi és gyűjtői érdeklődés megelőlegezi a 40 millió forintos kikiáltási ár sokszorozódását. Gulácsytól még három festményt lehet megvenni.
 
Az átszellemült nőalakot ábrázoló, egykor Völgyessy Ferenc gyűjteményének fődarabjaként számon tartott Nő a rózsafánál 12 millió forintos árról indul. Az 1905-re datált, ábrándos női portréért (Szőke nő) 7 millió, míg a Vasárnap délután pasztellért 4,2 millió forintot kér az aukciósház. Szinyei Merse Pál egy évtizedes festői tétlenség, a kritikák miatti visszavonultság után, 1894-ben fejezte be Patak című képét. 

Ezt és az Oculi című alkotást elismerés fogadta, azonnal elkelt, amikor bemutatta a Műcsarnok tárlatán, s a festmények a millenniumi kiállításra is bekerültek. A természet színeiben tobzódó Patak 30 millió forintért várja új tulajdonosát.

Bár Czóbel Bélát a Nyolcak festőcsoport legfontosabb tagjaként tartja számon a műtörténetírás, ő a társaság három kiállítása közül csak az elsőn vett részt. Ott szerepelt a mindeddig ismeretlenségben rejtőző 1908-as Csendélet, Czóbel korai, fauve-os korszakának egyik legjelentősebb alkotása. Különlegességét az is erősíti, hogy a festő munkásságának 1900-1920 közötti időszakából nagyon kevés alkotás ismert. 

Most 24 millió forintról lehet licitálni erre a kivételes műre. Czóbeltől egy 1905-ös munkásportrét is meg lehet venni 3 millió forintért, későbbi korszakából pedig egy csendélet és egy szentendrei táj szerezhető meg 2,4, illetve 2,8 millió forintért. Tihanyi Lajos 1920-as önarcképét mindeddig csak fekete-fehér reprodukciókból lehetett ismerni.
 
Ily módon azonban minden, a szerzőre vonatkozó tanulmányban, monográfiában hivatkoztak rá. Mostani előkerülése azért is szenzáció, mert Tihanyinak ebből a már kiteljesedett és igen termékeny korszakából rendkívül kevés kép hollétét ismerjük

Két 14 milliós Vaszary és egy ugyancsak 14 milliós Aba Novák-festmény a nagy életmű kiállítások műkereskedelemre gyakorolt pozitív hatását mutatják. Bizonyára fő darabja lesz a Virág Judit Galéria által szerkesztett Bernáth Aurél monográfiának az a három festmény, amelyet most aukcionálnak. 

A Téli délután (7,5 millió), a Tengernél (8,5 millió) és a Barnaruhás nő (1,5 millió) utoljára a művész 1935-ös gyűjteményes kiállításán szerepelt együtt, s csak a Barnaruhás nőt lehetett még egyszer látni az 1956-os Bernáth kiállításon. Most hetven év után újra együtt a három remekmű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.