"140 éve a főváros szolgálatában"

Fővárosi Vízművek történetét bemutató kiállítás nyílik

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes nyitotta meg a Fővárosi Vízművek több évtizedes fennállásának alkalmából "140 éve a főváros szolgálatában" címmel megrendezett kiállítást. Az Aquincumi Múzeumban 2008. október 1-31. között megtekinthető kiállításon számítógépes programok, játékok, "víz-mozi" és egyéb érdekes programok mellet egy vízcsőben "utazva" mini vízvezeték-hálózat segítségével azt is kipróbálhatják az érdeklődök, hogyan irányítanák a főváros vízellátását.

2008.10.01 20:00ma.hu
Aquincumi Múzeum

1868. január 20-án - 140 évvel ezelőtt - a Fővárosi Közgyűlés felkérésére érkezett Pestre William Lindley, hogy elkészítse Pest város első vízvezetékét. Az ideiglenes pesti vízmű az év végére az akkori Flottilenplatz-on, a mai Parlament helyén épült meg. Azóta persze számtalan változáson ment keresztül a társaság, de folyamatosan biztosította az egyik legalapvetőbb nagyvárosi közösségi szolgáltatást. Ma már elmondható, hogy a főváros vízellátását teljes mértékben automatizálták. 

Ez mennyiségi, minőségi és biztonsági szempontból is megnyugtatóan alkalmas egy ilyen méretű világváros ellátásához. 

Hagyó Miklós
főpolgármester-helyettes a megnyitón hangsúlyozta, hajlamosak vagyunk úgy gondolni a saját korunkra, mintha a korábban élt nemzedékeknek soha nem kellett volna a mienkéhez hasonló kihívásokkal szembenézniük. Két évszázada pont ilyen sarkalatos kérdés volt a rohamosan megnőtt lakosság megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizének biztosítása. A fejlődés és fejlesztés természetesen soha nem állhat meg. Jelenleg Európa legnagyobb környezetvédelmi programja zajlik Budapesten. 

Ennek kapcsán számos közműberuházásba kezdett a Főváros. Ilyen például a Központi Szennyvíztisztító Telep, amelynek köszönhetően a Dunába visszajutó biológiailag tisztított víz aránya 92 százalék lesz a mostani ötven százalék alatti értékkel szemben.

A kiállítás műszaki és történeti érdekességeken keresztül mutatja be a Fővárosi Vízművek fejlődését. Október 1-5. között a Víz-moziban korabeli filmeket, filmhíradó-részleteket is láthatnak az érdeklődők. Az időszalagon végighaladva megismerhetik a vállalat vezetőit, valamint azt, hogy a cég életében milyen főbb események történtek az elmúlt 140 év során. 

Egy óriás vízcsőben folytatva útjukat egy mini vízvezeték-hálózat segítségével kaphatnak képet arról, hogyan is működik az a város alatt húzódó, közel 5000 kilométeres rendszer, amelyen keresztül nap, mint nap közel 2 millió emberhez jut el az ivóvíz. A kiállító terem hálózati fala előtt bárki kipróbálhatja, ő hogyan irányítaná Budapest vízellátását.
 
A klasszikus diavetítés és a sok-sok muzeális értékű szerelvény mellett számítógépes programok, játékok hozzák kézzelfogható közelségbe a múltat és jelent. 

A kiállítás időtartama: 2008. október 1-31. 
A kiállítás helye: Aquincumi Múzeum (III. kerület, Szentendrei út 139.) Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 10.00-17.00 óra

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.