Karlheinz Böhm 86 éves volt

Meghalt a Sissi-filmek Ferenc József császára

Az 1950-es években készült három film (az 1955-ös Sissi, az 1956-os Sissi - Az ifjú császárné és az 1957-es Sissi - Sorsdöntő évek) nyomán filmes karrierje meredeken ívelt felfelé, hetven mozi- és tévéfilmben szerepelt.

2014.05.30 14:55MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Meghalt Karlheinz Böhm osztrák színész, filantróp, a Sissi-filmek Ferenc József császára. A művész hosszú betegség után, 86 éves korában hunyt el csütörtök este a Salzburg melletti Grödigben, ahol élt - jelentette be pénteken Salzburg egyik szóvivője.

Az osztrák színész a Sissi-sorozat filmjeiben vált híressé: a császárnét játszó Romy Schneider oldalán ő Ferenc József császárt alakította. Az 1950-es években készült három film (az 1955-ös Sissi, az 1956-os Sissi - Az ifjú császárné és az 1957-es Sissi - Sorsdöntő évek) nyomán filmes karrierje meredeken ívelt felfelé, az IMDb.com mozis adatbázis szerint hetven mozi- és tévéfilmben szerepelt.

Színészi karrierjét 1981-ben egy Kenyába tett utazás szakította félbe, itt szembesült közvetlen közelről az afrikai emberek nyomorával. Az élmény hatása alatt a Fogadjunk, hogy... című tévéműsorban arra fogadott, hogy nem minden néző adományozna egy márkát a szükséget szenvedő embereknek.

Ugyan igaza lett, mégis milliós összeg gyűlt össze a jótékony nézők jóvoltából. Ugyanebben az évben hozta létre meg az Emberek az emberekért (Menschen für Menschen) alapítványt, hogy segítsen Etiópián. A szervezet a helyi lakosokkal együtt iskolákat, tucatnyi egészségügyi központot és több száz vízvételező helyet épített.

Az alapítványt a színész halál után özvegye, az etiópiai származású Almaz Böhm vezeti. Ő a színész negyedik felesége, két gyermekük, Nicolas és Aida már felnőttek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.