Tagad a világhírű színész

Sikkasztással vádolják Jet Li alapítványát

A hozzá beérkező adományok elsikkasztásával vádolják Jet Li alapítványát Kínában - a világhírű színész tagadja az őt ért vádakat.

2014.05.07 12:06MTI
freedigitalphotos.net/Keattikorn

A harcművészeti filmjeivel befutott Li 2007-ben hozta létre jótékonysági alapítványát, a One Foundation-t, mely azóta az ország legtöbb adományt begyűjtő szervezetei sorába nőtt.

A tavalyi, csaknem 200 halálos áldozatot követelő, 7-es erősségű szecsuani földrengést követően Li alapítványához 400 millió jüan (14,4 milliárd forint) érkezett be, ennek ugyanakkor kevesebb, mint 10 százalékát fordították a károsultak megsegítésére - mutattak rá az internetes mikroblogolók, később pedig a kínai média.

A sztár saját mikroblogfiókján utasította vissza az őt ért vádakat, tréfával ütve el a dolgot, mondván, ő szívesen zsebre tenné az adományokat, ám szüksége lenne valakire, aki megtanítja arra, hogyan tegye mindezt feltűnés nélkül.

Szintén viccnek szánta Li azt a megjegyzését, hogy a kérdéses 300 millió jüan (11 milliárd forint) nem elég arra, hogy azt megossza a One Foundation minden dolgozójával, így az elosztást illetően is tanácsot kér.

Az alapítvány - konkrétumok megnevezése és dokumentumok közzététele nélkül - annyit közölt: több projekt jelenleg is kivitelezés alatt áll. Az elmúlt évek hangos, Liéhez hasonló jótékonysági szervezetek korrupciós botrányait követően a kínai lakosság nem szívesen adományoz, és bizalmatlan.

Több mint száz kínai jótékonysági szervezet átláthatósága fokozására 2013 elején közös akciót indított az adományok bárki által követhető regisztrációja és felhasználása érdekében - egyelőre komolyabb eredmények nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.