Maguknak akarták a kincseket

Katonai beavatkozás kellett a sírrablók miatt

A 18. dinasztiából fennmaradt, remek állapotban megőrződött négy sziklasírra bukkantak sírrablók Egyiptomban a Nílus nyugati partján, Asszuánnál.

2014.03.04 16:35MTI

A lelet igazán szenzációs, mivel ebből a korszakból eddig nem találtak asszuáni sírokat - mondta el Cornelius von Pilgrim, az óegyiptomi építészeti és régészeti örökséget kutató svájci intézet igazgatója.

A négy sír egyikében temették el Usert, aki III. Amenhotep fáraó (Kr.e. 1379-1340) uralkodása alatt Elephantiné sziget helytartója volt.

Sajnálatos módon az egyik közeli falu lakói kotrógépekkel tárták fel a sírokat, ami miatt megsérültek bizonyos előépítmények - mondta el a régész.

A sírrablók a különlegesen jó állapotban megmaradt falfestményekkel rendelkező sziklasírokat 2013 májusában fedezték fel, majd fegyverekkel védték. Az egyiptomi régészeti hivatalnak csak az elmúlt héten sikerült erőszakkal visszaszereznie a területet.

Hoszni Mubarak elnök 2011-es bukása óta drámai mértékben megszaporodott a sírok fosztogatása Egyiptomban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.