Végre kapnak

Pénzben úszhat a veszprémi állatkert

Több mint hétszázmillió forintot kap a központi költségvetésből a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark a több mint egymilliárdos fejlesztéséhez.

2014.02.07 02:29MTI
Fotó: KIM Facebook-oldal

A 718 millió forintos támogatásról a szerdai kormányülésen született döntés - jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatón, a vadasparkban csütörtökön.

Hozzátette: 481 millió forintos európai uniós támogatással közel 1,2 milliárdos fejlesztést valósíthat meg az állatkert, amely nemcsak Veszprém, hanem a régió egyik legfontosabb turisztikai attrakciója.

Az állatkertnek azért is óriási a jelentősége, mert látogatókat vonz a városba, és így lehetőség nyílik arra, hogy Veszprém más nevezetességeit, szolgáltatásait is megmutassuk ezeknek a családoknak - mondta a miniszter.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy a vadaspark nemcsak Veszprémnek fontos, hanem a Közép-Dunántúl, a Bakony-Balaton régió idegenforgalmának is központi eleme. A történelmi jelentőségű fejlesztéstől azt is várják, hogy a vadasparkot évente háromszázezer látogató keresse fel.

Molnár Tamásnak, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatójának ismertetése szerint a projekt keretében egész évben látogatható, 1100 négyzetméter alapterületű elefántház épül, 5200 négyzetméter nagyságú külső kifutóegyüttessel, homokfürdővel és egy külső fürdőmedencével.

Építenek továbbá egy ötezer négyzetméter alapterületű, 16 méter belmagasságú, belső tavakkal, csobogókkal, pihenőhelyekkel kialakított madárröpdét, valamint fókákat és pingvineket is bemutatnak majd, amire eddig a veszprémi állatkertben még nem volt példa.

Az állatkert orrszarvú családját a fejlesztésnek köszönhetően egy 550 négyzetméteres, télen is látogatható, belső kifutóval rendelkező új létesítményben helyezik el.

Az állatkert tavaly megnyílt Gulya-dombi bejáratánál új látványkifutó épül, amelyben lámákat, alpakákat mutatnak be, erre 10 millió forintot fordítnak. Ugyanitt új akadálymentesített látogatói vizesblokkot alakítanak ki.

Török László, az állatkert igazgatója az MTI-nek elmondta: a projekt kivitelezése még februárban elkezdődik, és ha az időjárás megfelelő lesz, idén ősszel már megnyithat az elefántpark.

Az igazgató kiemelte: az új épületek alacsony energiaigényűek lesznek, napkollektorral, napelemekkel felszerelve, az esővizet pedig összegyűjtik és felhasználják a létesítmények üzemeltetéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.