Öröklődő betegséggel született

Ritka tigriskölyköt altattak el a prágai állatkertben

A prágai állatkert két héttel ezelőtt kénytelen volt elaltatni azt a tavaly júliusban született ritka szumátrai tigriskölyköt (Panthera tigris sumatrae), amelynél súlyos, veseelégtelenséget eredményező öröklődő betegséget diagnosztizáltak.

2014.02.06 07:40MTI
Fotó: Wikipedia.org

Az elmúlt hónapokban számos állat pusztult el váratlanul az állatkertben. Az intézmény karácsonykor mutatta be a tigriskölyköt a nagyközönségnek, amikor a nagymacskák pavilonja újra megnyitotta kapuit a júniusi árvizeket követően. A fiatal állatnál január közepén kezdtek jelentkezni az egészségi problémák és egy alapos vizsgálat során örökletes cisztás vesebetegséget állapítottak meg nála - közölte az intézmény a honlapján.

"A tigris nem evett, nem ivott és nagyon kimerült volt. A hasa felpuffadt és a szemei beesettek voltak. Az állatorvos és a gondozók ezért az elaltatása mellett döntöttek" - közölte az állatkert, hozzátéve, hogy remélhetőleg ez volt az utolsó szomorú esemény, amely a tavalyi árvizekhez kötődik.

A szumátrai tigriskölyök tavaly július végén jött a világra. Anyja, Surami, vemhesen vészelte át a júniusi árvizeket és a nőstényt többször is be kellett nyugtatózni az átköltöztetések miatt. A stressz eredményeként az anyaállat képtelen volt rendesen gondját viselni a kicsinyének, ezért a gondozóknak kellett besegíteniük a kölyök nevelésébe. Ilyen kombinált gondozást korábban még nem alkalmaztak szumátrai tigriseknél. A gondozók ezért is beszéltek rendkívüli sikerről, amikor a kölyök rendesen kezdett fejlődni.

Suramin és a két héttel ezelőtt elaltatott kölyök apján, Falcon kívül az állatkert még egy Madla nevű nősténynek ad otthont.

A szumátrai tigris a legkisebb a ma élő hat tigrisalfaj közül. Vadon élő példányai - mintegy 400 egyed - kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Ezen kívül nagyjából 100 példányuk él Európa különböző állatkertjeiben. Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé.

A prágai állatkert decemberben veszítette el Tonya nevű nőstény elefántját, amellyel vírusos fertőzés végzett. A Padang nevű orángután emésztési problémák miatt pusztult el karácsony után. Egy ritka pálmakakadu-kölyök (Probosciger aterrimus) pedig az év elején pusztult el, valószínűleg hirtelen fellépő veseelégtelenség következtében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.