Megdöbbentően nagyok - és finomak!

Óriáshalak az állatkertben

A világ legnagyobb édesvízi halai közé tartozó arapaima (Arapaimas gigas) nevű faj két példánya a bécsi schönbrunni állatkert új attrakciója.

2013.12.22 01:30MTI
A schönbrunni példányok egyike

"Ezek a ragadozóhalak akár három méteresre is megnőhetnek. A mi példányaink 1,7, illetve 1,35 méteres nagyságukkal ilyen tekintélyes méterű példányok. Két éve egy perui tenyészhelyről kaptuk őket, amikor még hatvan centiméteresek voltak" - fejtette ki keddi közleményében Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója.

Négy gondozóra volt szükség, hogy az állatokat új helyükre, egy újonnan kialakított, nyolc méter hosszú alagútakváriumba tegyék. A fenséges halak a látogatók feje felett úsznak el. Az embernek olyan érzése van, mintha lemerült volna a víz alá - mondta Schratter.

Az arapaimák, más néven pirarucuk mellett édesvízi ráják és pontylazac-rajok is nyüzsögnek a 170 ezer literes akváriumban.

Az arapaimák az Amazonas-vidéken honosak. Igen feltűnőek nagy és kemény pikkelyeik, amelyekbe még a piranhák foga is beletörik. Az óriáshal többrétegű védelmet fejlesztett ki ellenük. A többszintű védelem külső rétegét a csupán fél milliméter vastag, ám ásványi anyagokkal teli és különlegesen kemény pikkelyek jelentik.

A legnagyobb veszélytől azonban ez sem védi meg az óriáshalakat, ízletes húsuk miatt ugyanis vadásznak rájuk. A világon élő állomány pontos méretéről nincsenek információk, de fennmaradását veszély fenyegeti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.