A bocs egészséges

Több mint 40 év után ismét jegesmedve született a bremerhaveni állatkertben

Több mint négy évtized után újra egészséges jegesmedve született a bremerhaveni állatkertben, amelynek egyik fő attrakcióját jelenti az Északi-sarkvidéken élő ragadozó.

2013.12.27 18:33MTI
Képünk illusztráció

A Weser-folyó torkolatánál fekvő "Tengeri Állatkert" örvendezve jelentette be pénteken, hogy december 16-án életképes utódot hozott világra a Valeska nevű jegesmedvemama, amely azóta is megindítóan gondoskodik kicsinyéről és "minden anyai kötelezettségének eleget tesz".

A születés másnapján találtak a medvelakban a gondozók egy másik bocsot is, de az halott volt. Napok teltek el aggodalommal, mivel előfordulhatott volna, hogy a mamának nincs teje.

Az állatkert a városi hatóságok segítségét kérte ahhoz, hogy a szilveszteri petárdázás ne zavarhassa meg a jegesmedvemama és hím kölyke nyugalmát, a petárdák robaja ugyanis irritálhatná az anyát, amely akár kicsinyében is kárt tehetne. Első lépésként lezártak a forgalom elől egy teret az állatkert mellett.

A jegesmedvét nehéz állatkertekben szaporítani, 2011-ben például világszerte csak kilenc cseperedett. Bremerhavenben 1935 és 1972 között 23 jegesmedve nőtt fel, közülük 15-öt hozott világra egy Suse II nevű nőstény. Világhírű lett a berlini állatkertben 2006-ban született Knut, amely azonban 2011-ben agyhártyagyulladásban elpusztult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.