Rákos volt

Hatalmas daganat volt a New York-i Central Park állatkert híres jegesmedvéjének torkában

Elaltatták a New York-i Central Park állatkertjének híresen neurotikus, ám a látogatók által igen szeretett jegesmedvéjét, Gus-t.

2013.08.29 12:10MTI
Fotó: Julie Larsen Maher

Az amerikai Vadvédelmi Társaság (WCS) szerdai bejelentése szerint a 27 éves állatot helyi idő szerint kedden altatták el, miután az orvosok érzéstelenítéssel végzett beavatkozásba kezdtek rajta, mert étvágytalan volt és evési nehézségekkel küzdött.

"Az operáció során az állatorvosok megállapították, hogy Gusnak nagyméretű, műthetetlen daganata van a pajzsmirigyénél" - közölte a természetvédelmi társaság. A WCS szerint egy állatkertben élő hím jegesmedve átlagos várható élettartama 20,7 év.

Az 1985-ben az ohiói Toledóban született Gus 1988-ban érkezett New Yorkba és hamarosan az állatkert reklámarcává vált, megannyi újságban és reklámban szerepelve. "Fajának egyik fontos nagykövete volt, mert ráirányította a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel meg kell küzdeniük a vadonban ezeknek az állatoknak az egyre változó környezeti feltételek miatt" - húzta alá Jim Breheny, a WCS illetékes munkatársa.

Mint hozzátette, a jegesmedvék csúcsragadozók - saját területük királyai, de sebezhetőek egy olyan világban, amelyet az emberi tevékenység okozta klímaváltozás sújt.

Gus 1994-ben vált híressé, amikor különös úszási szokása - megszállottan rótta a végtelen jelét a vízben - egyre jobban aggasztotta gondozóit, ezért speciális programot dolgoztak ki a számára, hogy frissen tartsák az elméjét és a testét. Becslések szerint a medvének mintegy 20 millió látogatója volt az állatkertben töltött évek alatt. 1995-ben könyv is született róla What's Worrying Gus? (Mi a gond, Gus?) címmel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.