XI. Zsidó Nyári Fesztivál

Horgas Eszter és Palya Bea is fellép a zsidó fesztiválon

Mint minden esztendőben, idén is különleges vendégekkel és sok újdonsággal jelentkezik a fesztivál. Már 2007-ben is nyitottak a fiatalok felé, hiszen egyik legsikeresebb rendezvényük a népszerű izraeli rocksztár, Shlomo Artzi fellépése volt a SYMA Csarnokban.

2008.07.10 17:26ma.hu

A fesztivál idei szlogenjének megfelelően minden eddiginél több tehetséges fiatal művésznek kínálunk fellépési lehetőséget. Vendégük lesz sokak kedvence, a kivételes hangi adottságokkal rendelkező David D’Or, aki popzenét , operát és világzenét egyaránt hatalmas sikerrel énekel. Lemezfelvételeiből eddig nyolc lett arany, illetve platinaalbum. Tavaly Dávidot meghívta Londonba Peter Gabriel ahol a WOMAD Fesztiválon, Gabriel 25 éves jubileumi koncertjén több mint 10.000 ember előtt énekelt óriási sikerrel. 

A fesztivál alap pilléréhez tartozó Nemzetközi Kántorkoncerten a kiváló Benzion Miller mellett két fiatal, sikeres kántor, Azi Shwartz és Yaakov Lemmer első alkalommal lépnek fel Magyarországon. Azi Shwartz tanulmányait a Yeshiva High School-ban végezte és kiemelkedő muzikalitásának köszönhetően évek óta Raymond Goldstein zeneszerző asszisztenseként dolgozik. Yaakov Lemmer egyike a kivételes hangi adottságokkal rendelkező fiatal kántoroknak, aki többek között Benzion Miller segítségével tökéletesítette tudását. 

2006-ban a Cantors World énekversenyen első díjat nyert és évek óta a Young Israel of Beth El Cantorial Kórus állandó szólistája. A nagyszerű kántorok mellett a koncert vendége lesz a Jeruzsálemi Kántor Kórus is, akik nem először járnak Budapesten. Az elismert együttes számos alkalommal szerepelt már Kanadában, az Egyesült Államokban, Angliában és Franciaországban. 

 A Cotton Club Singers alapítója, László Boldizsár az idei esztendőben a Dohány utcai zsinagógában ünnepli pályafutásának 20 éves jubileumát. Ebből az alkalomból egészen különleges műsor összeállítással készül. Bizonyára sokak számára lesz meglepetés, hogy a Cotton Club Singers jól ismert slágerei mellett az opera világába egyre gyakrabban kiránduló László Boldizsár, operaénekes vendégeivel Verdi, Halevy, Donizetti és Gounod legnépszerűbb műveinek tolmácsolására is vállalkozik. 

A világzene mai vitathatatlan magyar sztár előadója, Palya Bea is elfogadta a szervezők felkérését. Egyik legkiemelkedőbb sikerét, a Hangzó Helikon sorozatban megjelent Psyché albumot 2008 tavaszán 13 koncertből álló magyarországi turnén mutatta be óriási sikerrel együttesével a Palya Bea Quintet-tel. Első lemezük Adieux les complexes! címmel idén tavasszal jelent meg a francia Naive Kiadó gondozásában. 

Horgas Eszter fuvolaművész ebben az esztendőben a 90 éve született világhírű zeneszerző, karmester Leonard Bernsteinnek állít emléket olyan nagyszerű muzsikus partnerekkel, mint Vukán György,(zongora) Lantos Zoltán, (hegedű) Meláth Andrea (ének) és Kovács Tamás (ütőhangszerek).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.