Közös ízléssel kellene fellépni!

Dávid Ibolya: "Lezsidózni bárkit is, nem megengedhető"

Közös ízléssel kellene fellépni egy normális demokráciában a közízlést romboló megnyilatkozásokkal szemben - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön az MTI-nek.

2008.03.27 12:27MTI

Az MDF elnöke azzal kapcsolatban nyilatkozott a távirati irodának, hogy szerdán az Index hírportálon megjelent nyílt levelében ítélte el Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelent írását. "Minden jóérzésű ember számára stílusában és tartalmában vállalhatatlan a Magyar Hírlapban megjelent írás Bayer Zsolt tollából" - mondta a pártelnök az MTI-nek.

Dávid Ibolya a hírportálon közzétett levélében azt írta, "a Magyar Hírlap átlépett egy határt, amit senki, jobboldali, vallásos emberek pedig pláne nem léphetnek át." Úgy fogalmazott: "keresztény, konzervatív, magyar politikusként sütöm le a szememet és kérek bocsánatot, a kereszténységével nem élő, de a hittel és az eszmével visszaélő Bayer Zsolt helyett minden zsidó és nem zsidó honfitársamtól". Közös ízléssel kellene fellépni egy normális demokráciában a közízlést romboló megnyilatkozásokkal szemben - mondta az MDF elnöke a távirati irodának.

Hozzátette: meggyőződése, hogy az írásnak ugyanazt a reakciót kellene kiváltania minden kulturált emberben, amikor gyűlölködéssel, amikor mérhetetlen és mélységes igazságtalansággal találkozik. A politikus szerint Magyarországon már évtizede tart "az oldalak igazságának küzdelme". Mindenki tudja Bayer Zsoltról, hogy szimbolikus közszereplő, kötődik egy párthoz, ám nemcsak egy párthoz kötődik, hanem ennek a pártnak "a vasöklét jelentő" néhány médiához is.

Kitért arra, hogy a folyosón, az utcai találkozásokkor a jobboldal közszereplői és "a gondolkodó, értelmes fideszesek is" elítélik ezt a fajta megnyilatkozást. Hozzátette: ugyanakkor a jobboldali értelmiségiek, a jobboldali politikusok nem állnak ki, mert mikrokörnyezetük miatt azt gondolják, hogy ők nem árulhatják el "a saját szekértolójukat".

"Ez azonban nemcsak a jobboldalra jellemző, ezért mondtam, hogy sokszor gyávák a politikusok" - mondta. Mint kiemelte, ugyanezt látta 2007. október 23-án, amikor a baloldal részéről 1956-ot ellenforradalomnak nevezte egy MSZP-s országgyűlési képviselőnő: Havas Szófia. A baloldali értelmiségiek, a baloldali politikusok azonban alig ítélték ezt el, ugyanis ők is úgy érezték, hogy nem árulhatják el a saját szekértolójukat - hangsúlyozta.

"Lezsidózni" bárkit is, többek között egy mélyen vallásos katolikus embert, csak azért, mert Bayer Zsolt nem ért egyet valamivel, mindeközben pedig a kiinduló véleményt is eltorzítva idézni, nem megengedhető - jelentette ki az MDF elnöke. Nyílt levelében, melyet az MDF csütörtökön az MTI-nek is elküldött, a pártelnök úgy fogalmazott: keresztényként, konzervatívként és magyarként kér bocsánatot a magát a diktatúra évei alatt is nemzetinek és konzervatívnak, a jobboldali hagyományokon felnőtt kereszténynek nevező Ungváry Rudolftól, akinek "szimplán, de valószínűleg tudatosan félreértett mondataiból kiindulva írta le a Magyar Hírlap a leírhatatlant, a vállalhatatlant".

Kedden nyílt levélben Széles Gáborhoz, a Magyar Hírlap tulajdonosához fordult mintegy száz értelmiségi az újságban egy hete megjelent egyik publicisztika miatt, egyebek mellett arra várva választ a nagyvállalkozótól, hogy vállalhatónak tartja-e: olyan lapot finanszíroz, amelyben "egy vezető publicista nyíltan antiszemitának vallja magát". Az írásban többek között az szerepel: "1967-ben a pesti zsidó újságírók még Izraelt gyalázták. Ugyanezek a pesti zsidó újságírók ma az arabokat gyalázzák. Meg a Fideszt. Meg bennünket.

Mert jobban gyűlölnek bennünket, mint mi őket. Ők a mi indok-zsidóink - értsd: a puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust " Széles Gábor titkársága szerdán azt közölte az távirati irodával, hogy a lap tulajdonosa nem kíván reagálni azokra a kérdésekre, amelyeket az MTI a nyílt levél kapcsán előző nap juttatott el hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.