Felháborodott Nicolas Sarkozy!

Sarkozy elítéli a brutális támadást egy zsidó fiatalember ellen Párizsban

Mélységes felháborodását hangoztatta Nicolas Sarkozy francia államfő vasárnap amiatt, hogy Párizs XIX. kerületében előző este brutálisan összevertek egy zsidó fiatalembert.

2008.06.22 17:20MTI

Az elnöki hivatal közleménye szerint Sarkozy "támogatásáról biztosítja az áldozatot és családját, s ismételten kinyilvánítja, hogy teljes eltökéltséggel küzd a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formája ellen". 

Az elnököt egyébként vasárnap délután hivatalos látogatásra Izraelbe várják. A rendőrség szerint a 17 éves, kipát viselő fiatalembernek, Rudy Haddadnak vasrudakkal estek neki afrikai származású fiatalok szombat este nyolc óra körül, s a támadás következtében jelenleg is kórházban fekszik súlyos állapotban. 

A rendőrök öt 18 év alatti fiatalt őrizetbe vettek. Egy szemtanú a France 2 közszolgálati televízió híradójában elmondta: látta, ahogy a szombat, a sabbat köszöntése után az egyik párizsi zsinagógából távozó fiatalemberre egy közeli park bejáratánál tucatnyi kamasz támadt rá vasrudakkal, s az összeesett áldozatot a földön is tovább ütlegelték. A kómás állapotban, koponyacsont- és több bordatöréssel kórházba szállított sérülthez az orvosok egyelőre szüleit sem engedték közel. Az édesapa szerint az orvosok egyelőre nem mernek semmilyen prognózisba bocsátkozni a fia állapotát illetően.
 
Véleménye szerint 90 százalék, hogy fiát antiszemita támadás érte, de ezt a nyomozásnak kell majd kiderítenie. "Nem tudom pontosan, én csak azt ismétlem, amit nekem is mondtak" - hangoztatta az édesapa egy rádióinterjújában. Egy másik szemtanú látta, ahogy a kamaszok egy lépcsőházban tudatosan felkészültek a támadásra. A közszolgálati televízió kommentárja szerint a különböző vallási közösségek által lakott kerületben gyakoriak a fiatalok közti konfliktusok. 

A feszültségről tanúskodik az is, hogy vasárnap délelőtt a támadás helyszínétől ötven méterre ismeretlenek felgyújtottak egy gépkocsit. Gérard Gachet, a belügyminisztérium szóvivője szerint egyértelmű, hogy a fiatalember összeverése antiszemita jellegű támadás volt, hiszen a sérült kipát viselt, s vállaltan és felismerhetően a negyed zsidó vallási közösségének tagja. Hasonlóan vélekedett a France Info hírrádióban Ariel Goldmann, a franciaországi zsidó szerveztek tanácsának (CRIF) elnökhelyettese, aki szerint az egyetlen ok, amiért "meglincselték" a fiatalembert, az volt, hogy kipát viselt. Sarkozy elnök mellett Michele Alliot-Marie belügyminiszter és Rachida Dati igazságügyi miniszter is külön közleményben fejezte ki mélységes felháborodását az erőszakos agresszió miatt és mindketten a lehatározottabban elítélték a támadást. Az antiszemitizmus franciaországi erősödése néhány éve diplomáciai konfliktust is eredményezett a zsidó állammal: 2004-ben Ariel Saron akkori izraeli miniszterelnök a franciaországi zsidóknak azt javasolta, hogy biztonságuk érdekében települjenek át Izraelbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.