Lengyelországban nemzeti hős

Elhunyt Irena Sendler, aki 2500 zsidó gyermek életét mentette meg

Életének 98. évében hétfőn Varsóban elhunyt Irena Sendler, aki a II. világháború idején mintegy 2500 zsidó gyermek életét mentette meg.

2008.05.12 14:15MTI

A Lengyelországban nemzeti hősként számon tartott asszony halálhírét lánya közölte. Irena Sendler 1942-43-ban a varsói városi szociális osztály tisztviselőjeként a gettóból csempészte ki a gyerekeket, álnévvel látta el őket, és nevelőszülőket keresett nekik, vagy kolostorban élő apácák gondjaira bízta őket.

1940 őszétől már azzal is jelentős kockázatot vállalt, hogy élelmiszerrel, ruhával és gyógyszerrel látta el a varsói gettóba zárt zsidókat, majd 1942-ben csatlakozott a Zegota ellenállási mozgalomhoz. Mintegy 20 fős csoportja a gyerekeket bőröndbe bújtatva, vagy olyan személyek kabátja alá rejtve, akiknek belépési engedélyük volt a gettóba, illetve tűzoltó- és szemeteskocsikban csempészte ki.

A nácik 1943 áprilisában felgyújtották a gettót, lakóit pedig megölték vagy haláltáborokba küldték. Az asszonyt 1943 őszén a náci titkosrendőrség, a Gestapo elfogta. Megkínozták, de ő nem árulta el a gyerekek névsorát. Halálra ítélték, de a csodával határos módon sikerült megszöknie, és nevet változtatva folytatta harcát a megszállók ellen.

A háború után jegyzetei alapján megpróbálta felkutatni a gyerekek családtagjait, akik közül azonban a legtöbben életüket vesztették a haláltáborokban. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1965-ben a Világ Igaza kitüntetést ítélte oda Irena Sendlernek, aki a 2007-es Nobel-békedíjra felterjesztett jelöltek között is szerepelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.