Együtt kell építeni a közös kultúrát

Hiller István: Magyarországon a zsidó kultúra új reneszánszát éli

Magyarországon a zsidó kultúra új reneszánszát éli - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.

2008.05.16 07:02MTI

A tárcavezető a magyar kormány nevében köszöntötte a 60. születésnapját ünneplő Izraelt a Vígszínházban tartott gálaesten, hangsúlyozva, hogy a magyarországi zsidó kultúra újjáéledését "szívesen támogatják". Kiemelte, hogy a magyarok és a magyar zsidók évszázadok óta együtt élnek, városok, zsinagógák, versek és dalok emlékeztetnek a közös múltra, mindarra, amit apáink, ősapáink hoztak létre. 

A miniszter beszédében gyerekkori élményét elevenítette fel. Mint mondta, Sopronban, ahol felnőtt, édesapjával sokat sétált a belvárosban, ott az egyik ház a reneszánszot idézte, vele szemben a középkori zsinagóga állt. Az ősök is egy utcában éltek - tette hozzá. A történet konkrét, de jelképes is - mondta, rámutatva, azt szeretné, ha ez a hagyomány élne tovább. 

Magyarok, magyar zsidók, izraeliek képesek együtt építeni a közös kultúrát. Művészek, tudósok, kutatók álljanak egymás mellé és alkossanak közösen - emelte ki Hiller István. Az ünnepi műsor a Ra,ananai Ifjúsági Zenekar koncertjével folytatódott, majd a közönség a Kibuc Kortárs Tánccsoport műsorát élvezhette. Az együttes szinte az egész világot bejárta, Európa, a Távol-Kelet, Észak- és Dél-Amerika és Ausztrália közönsége is megcsodálhatta művészetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.