Stradivari előtt tiszteleg az Ashmolean múzeum

Kiállítás a legendás olasz hangszerkészítő tiszteletére

Az oxfordi Ashmolean múzeum ad otthont az Antonio Stradivarinak (1643-1737) szentelt első angliai kiállításnak, amelyen a legendás olasz hangszerkészítő 21 legkitűnőbb munkáját vehetik szemügyre a látogatók.

2013.06.15 10:59MTI

Az augusztus közepéig látogatható tárlaton egyebek között a 298 éves Alard nevű hegedű, valamint a Viotti, a Batta-Piatigorsky, a Boissier-Sarasate és a Lady Blunt nevű vonóstársai is megtekinthetők. 

A kiállítás fénypontja azonban egyértelműen a múzeum gyűjteményét gazdagító Messiah nevű hegedű, amely azóta nem hagyta el Oxfordot, hogy a város 1939-ben ajándékba kapta a hangszert. Mint azt Charles Beare, a kiállítás tanácsadójaként tevékenykedő hegedűszakértő elmondta, mára nagyjából hétszáz Stradivari hangszer maradt a világon és ezek közül a legkitűnőbb és legjobb állapotban lévő darabokat gyűjtötték össze Oxfordba. 

A hangszerek összértéke szinte felbecsülhetetlen. A Lady Blunt például kétszer is árverési rekordot döntött, legutóbb egy 2011 júniusában tartott liciten, amikor 9,8 millió fontért (3,3 milliárd forint) cserélt gazdát. A Stradivariusok védelme érdekében a múzeum extra biztonsági intézkedéseket vezetett be a két hónapos tárlat idejére. 

A kiállított hangszerek Stradivari aranykorszakából származnak. A tárlaton összesen 21 hangszer kapott helyet: ezek nagyjából fele a 18. század első két évtizedéből származik, amikor a mester kreativitásának csúcsát élte. 

A látogatók a legkorábbról ismert Stradivarit, az 1666-os Serdet nevű hangszert is szemügyre vehetik és egy Stradivari-gitárt, mandolint, brácsát és csellót is megcsodálhatnak. A Messiah nevű példányról Beare elmondta, a hangszer olyan frissnek és érintetlennek tűnik, hogy sokan azt hiszek, csupán másolat, pedig valóban az eredeti remekművet látják maguk előtt. 

Mint azt a kiállítás kurátori feladatait ellátó Jon Whiteley hozzátette, annak ellenére, hogy a hangszeren sokan játszottak - köztük olyan nagyszerű művészek, mint Pablo de Sarasate, Nathan Milstein és Yehudi Menuhin -, remek állapotban van, ám a múzeum azzal a feltétellel kapta ajándékba, hogy többé nem lehet megszólaltatni. Ennek ellenére a látogatók az összes kiállított hangszer játékába belehallgathatnak.
 
A tárlat továbbá bepillantást enged Stradivari cremonai műhelyébe is, bemutatva a mester eredeti eszközeit, modelljeit és mintáit. A kiállítás keretében hegedűkoncerteket is hallgathatnak a látogatók: a meghívott művészek Stradivari hegedűket is megszólaltatnak - adta hírül a The Guardian című brit lap internetes kiadása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.