Kristályurnába zárták

Restaurálták a spanyol udvarban károsodott Stradivari-csellót

Alapos restaurálási munkálatokat követően visszatér a madridi királyi műgyűjteménybe az a Stradivari-cselló, amelyet egy fotózás közben leejtettek és súlyos károkat szenvedett.

2012.09.24 21:44MTI

A hangszert a nagyközönség egy kristályurnába zárva láthatja, a rendkívül értékes cselló csak ritka alkalmakkor - például különleges koncertek kedvéért vagy tanulmányozásra - hagyja el kiállítási helyét a palotában.

Ez történt április 13-án is, akkor fotózásra vitték a csellót, amelyen az udvar restaurálásra szolgáló laboratóriumában kisebb munkálatokat is végre akartak hajtani. Mindeközben azonban baleset érte: elejtették és több helyen sérüléseket szenvedett.

A palota a világ egyik legnevesebb hangszerkészítőjét, a kolumbiai, de New Yorkban dolgozó Carlos Arcierit kérte fel, hogy javítsa meg a Stradivariust. A szakembernek óriási tapasztalata van, több mint négy évtizede foglalkozik hangszerekkel, a legjobb és legrégebbi darabok fordultak meg műhelyében. Munkadíja 15 ezer dollár körüli, a keze között megforduló hangszerek azonban akár 20 millió dollárt is érhetnek.

A Madridban őrzött cselló a XVII. századból való, az a rész, amely eltörött - a "nyak" és a "test" között -, viszont XIX. századi és akkor került a helyére, amikor először restaurálták a csellót.

A hangszer két hegedűvel és egy brácsával együtt, a Kvartettként emlegetett négyes részeként szerepel a spanyol udvar műkincsgyűjteményében és szakértők szerint árverésen 20 millió eurót érne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.