Koncerteken meg is szólaltatják a hangszereket

Félszáz Stradivari-hegedű mutatkozik be Kölnben

A 17 napig nyitva tartó kiállítás idején kis koncerteken meg is szólaltatják a hangszereket Félszáz eredeti Stradivari vonós hangszert állítanak ki a kölni Wallraf-Richartz Múzeumban. A 2010. március 5. és 21. között megtekinthető időszaki kiállításra a jövő héten kezdik árusítani a jegyeket.

2009.09.22 14:14MTI

A Mítosz és zene című tárlatra különféle magánalapítványok kölcsönzik hangszereket.

Az egymillió eurót meghaladó összértékű eszközöket a 17 napig nyitva tartó kiállítás idején kis koncerteken meg is szólaltatják. A XVII. századi cremonai mester, Antonio Stradivari hegedűinek, brácsáinak és csellójának titkát sokan próbálták, próbálják megfejteni, vizsgálták a faanyagot, a lakk összetételét, a kor klímaviszonyait.

Bárki bármit is állított, sok nagy muzsikus nevezte Stradivariusát a vonós hangszerek királyának. Az "ördög hegedűse" Niccolo Paganini, majd Yehudi Menuhin, napjainkban Anne Sophie Mutter és Gidon Kremer tart ki a Stradivari mellett, mások, például Vadim Repin átpártoltak a Stradivari-kortárs Guarnerihez.

A Stradivari műhelyben készült mintegy ezer darab hangszerből 550-580 valódi és használható hegedű, brácsa, illetve cselló lelhető fel. A kölni Wallraf-Richartz Múzeumban 2010 januárjáig Vincent van Gogh A cipő című képe és a hozzá társított alkotások láthatóak.

Párhuzamosan két grafikai gyűjteményt is bemutatnak október 2-től: Giovanni Domenico Tiepolóét és Jean-Baptiste Lepere-ét.

A hangszerkiállítás után a német impresszionizmus három fontos alakja, Liebermann, Corinth és Slevogt tájképeit állítják ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.