Salgótarjánban

Tavaszi Tárlat immáron 32. alkalommal

Több mint kétszáz festménnyel, grafikával, szoborral és térplasztikával várja látogatóit mától a 32. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat. A Dornyay Béla Múzeumban látható kiállításra az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is érkeztek műalkotások.

2013.05.25 15:52MTI

A tárlatot megnyitó Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) salgótarjáni polgármester hangsúlyozta: városuk közönsége műértő és műpártoló, ezt bizonyítja a tárlat több mint három évtizedes történelme. 

Az itt élő alkotók közt pedig olyan művészek vannak, mint Földi Péter Munkácsy-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas festőművész. A polgármester bejelentette: ennek hatására úgy döntött a városvezetés, hogy a jövő hónapban műcsarnokként, képcsarnokként is működő városi galériát hoz létre a helyi alkotóművészek munkáinak bemutatására, és a művek értékesítésére. 

A megnyitón az alkotók nevében megszólaló Kapócsy Judit festőművész úgy fogalmazott: a tavaszi tárlat kiemelkedő helyet foglal el a festők életében, egyrészt a tradíciói által, másrészt azért, mert a gazdasági recesszió miatt felértékelődtek a kiállítási lehetőségek. K. Peák Ildikó művészettörténész, a tárlat rendezője az MTI-nek elmondta: idén közel négyszáz pályamű érkezett a tavaszi tárlatra. 

Főleg festményeket küldtek az alkotók, a grafikai anyag többségét ugyanis az ősszel megrendezendő Országos Rajz Triennáléra várják Salgótarjánba. Hozzátette: a szombaton nyílt kiállításon 202 alkotást mutatnak be, újdonság, hogy a korábbiaknál jóval több a plasztika. 

A 32. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat nagydíját idén Kalocsai Enikő, salgótarjáni festőművész kapta, a Magyar Művészeti Akadémia díját Földi Péter festőművész, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Székács Zoltán festőművész, a Magyar Festők Társaságának díját Várhelyi Éva festőművész, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díját pedig Székely Kati képzőművész nyerte el.

Az idei tavaszi tárlat megnyitóján közreműködött a Salgótarjáni Kamarazenekar, szólót játszott hegedűn Tóth Tibor. Az augusztus 31-ig látogatható tárlaton egy kamarakiállítás is nyílt, amelyen a pécsi Bükkösdi Kálmánnak, a tavalyi nagydíjasnak az alkotásait tekinthetik meg a látogatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.