Fagylalt, jégkrém. tárlat

Itt tartunk: kezdődik a fagyiszezon!

A fagylaltok, jégkrémek és parfék több ezer éves történetét bemutató tárlat megnyitójával és fagylaltkiméréssel ünnepelték az idei fagylaltszezon kezdetét csütörtökön Salgótarjánban.

2013.03.07 15:44MTI

A tárlatlátogatók az elkövetkező hónapokban a múzeumi belépőjükért egy gombóc fagyit kapnak a legközelebbi cukrászdában. A megnyitón a múzeumban mérték az ingyen fagyit. 

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban június 1-jéig látogatható a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fagylaltkiállítása, amelyen a hideg édességek történetével és az elkészítésükhöz használatos eszközökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 

A tárlatnyitón Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a fagylaltszezon nyitányára érkezett mintegy száz diáknak a látszólag hétköznapi nyalánkság történelmi, kultúrtörténeti és gasztronómiatörténeti emlékeit idézte fel: egyebek közt azt, hogy Marco Polo már több ezer éves kínai fagylaltkultúráról számolt be, s Nagy Sándor is sörbetszerű itallal, jégkására öntött borokkal, morzsolt gyümölcsök hűtött levével itatta vezéreit Petra bevételére készülve. 

Rédey Judit, a tárlat főszervezője az MTI-nek elmondta: a mai értelemben vett fagylalt hazai diadalútja a reformkorban kezdődött, amikor is a kávéházak mellett megjelentek a cukrászdák mint a társasági élet terei. 

A Dornyay Béla Múzeumban látható tárlaton áttekintést nyújtanak a cukrászdák tálalási eszközeiből, a III. Napóleon utáni időkben megjelenő fagylaltoskelyhekből, de bemutatnak fagylaltkészítő füles-lábasokat, nagyméretű amerikai fagylaltgépet és ételhordóként működő fagylaltszállítókat is. A fagylalttörténeti tárlatot Salgótarjánt követően nyáron Szegeden láthatja a nagyközönség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.