A hideg jégkrém átka és a kezelés esélye

Na tessék: már fagylalt fejfájás is van

Ha egy hideg fagyi vagy jégkrém befalása után fejfájást érzünk, az nem véletlen - tudósok szerint a vér hirtelen a fejünkbe "fut".

2012.04.23 14:22ma.hu

Létezik a "jégkrémes fejfájás"? Amikor elfogyasztunk egy hideg fagyit vagy jégkrémet, a vér a fejünkbe tolul - maguk a tudósok is értetlenül állnak a jelenség előtt, miszerint ha a jéghideg finomságok a szájpadlásunkat érintik, fájdalom törhet ránk.

A felfedezés azonban a fejfájás típusainak - beleértve a migrént - új kezelési módjaihoz vezethet. Egy amerikai konferencián elhangzott: a fejfájást nehéz tanulmányozni, mivel kiszámíthatatlan a természete. A "fagylalt fejfájást" ugyanakkor könnyű okozni, ezért tanulmányozása elejétől a végéig lehetséges.

A Harvard egészségügyi iskola kutatói megvizsgálták, mi történik, ha a véráramlást hirtelen az agyba irányítják: jeges vizet illetve langyos vizet itattak az önkéntes résztvevőkkel.

Egy szalmaszálat a szájpadlásukra szorítottak, és a résztvevők jeleztek, mikor kezdődött a fájdalom és mikor ért véget. Az eredmények azt mutatták: a fájdalom egybeesett az ún. arteria cerebri anterior (elülső agyi artéria) megnyílásával, és a vér az agyba tolult. Majd beszűkült, és a fájdalom is csökkent.

Jorge Serrador kutató elmondta, a vértolulás egy önvédelmi mechanizmus lehet, ami arra szolgál, hogy az agyat melegen és működőképesen tartsa.

Azonban a hirtelen vértolulás növeli a koponyán belüli nyomást és ez okozhat fájdalmat. Hogy a nyomás ne jusson el a veszélyes szintre, az artéria összehúzódik és a nyomás is csökken.

A kutatók azt remélik, a jelenség pontosabb megértése hozzájárul a migrén és hasonló fejfájástípusok megfelelőbb kezeléséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.