A fejfájást típus szerint kezeljük!

Ha már kínoz, legalább tudjuk, melyik!

A fejfájás kezelésében kulcsfontosságú az is, hogy tisztában legyünk vele, milyen típusú a fejfájásunk. Vajon tudjuk?

2011.10.19 14:25ma.hu

A fejfájás gyakori és igen kellemetlen dolog, amely egész napunkat megkeseríti, és gátolja a munkát, a tanulást, a koncentrálást bármire. Megfelelő és mielőbbi kezeléséhez az sem lényegtelen, hogy tudjuk, milyen típusú a fejfájásunk. Íme néhány tipp, amely alapján megállapíthatjuk, minket melyik gyötör.

- Feszültség fejfájás: a leggyakoribb fajta. Állandó fájdalmat, nyomást tapasztalunk a fejben, különösen a fej hátsó részén és a nyaktájon. Nem olyan kemény, mint a migrén, nem okoz hányingert vagy hányást például, és nincs akkor hatással a napi tevékenységeinkre.

- Az egy adott területen tapasztalt fejfájás sokkal több férfit, mint nőt érint. Visszatérő fejfájás, mely ciklusokban és hirtelen jelentkezik. Erős, legyengítő fájdalom, a fej egyik oldalán, gyakran kísérik olyan tünetek, mint például vizenyős szem, orrfolyás, orrdugulás.

Amikor a "támadás" lecsap, az ember gyakran nyughatatlannak érzi magát. Nem tud lefeküdni, ahogyan a migrénes teszi. Valószínűleg genetikai háttere van ennek a fejfájásnak, mert oka nem ismert.

- Színuszos fejfájás: színuszgyulladás esetén fordul elő, nemcsak gyulladás, hanem fejfájás is jelentkezik. Sokszor láz kíséri.

- Az "újraéledő" fejfájás azért lép fel, mert túl sok fájdalomcsillapítót használt valaki. A túl sok gyógyszer hatására a teória szerint izgatott állapot lép fel az agyban, és ez újabb fejfájással jár.

- S végül a migrén, amelyet a legnehezebb elviselni. Öröklődő probléma. A migrénnél biztosan előfordulnak a következő tünetek: legalább öt előző fejfájásepizód, amely 4-72 óráig tart. Legalább kettő a következő tünetekből igaz a migrénesre: egyoldali fájdalom, lüktető fájdalom; olyan, amely a közepes erősségűtől a nagyon komolyig váltakozik.; a fájdalom szinte lehetetlenné teszi a napi tevékenységek elvégzését; hányinger és/vagy hányás; érzékenység a hangra, a fényekre.

Ha már tudjuk, melyik típusú fejfájásban szenvedünk, könnyebb kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést is!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.